Vossen worden steeds tammer doordat ze dichter bij de mens wonen. Gelukkig komen er nooit meer vossen voor dan er ruimte voor hen is.
- Per territorium vind je 1 nest per jaar, met meestal 4 tot 6 jongen.
- Alleen als er meer voedsel is, stijgt het aantal vossen.
- Vossen eten fauna zoals vogels en heel wat kleine zoogdieren zoals ratten, muizen en konijnen. Vooral deze laatste brengen ernstige schade toe aan onze landbouwgewassen. De vos is dus een partner in die strijd. Bovendien ruimen vossen ook zieke dieren en kadavers op.
Wat te doen als je een vos ziet?
Het is een ervaring om een vos in het wild te zien. Neem de tijd om het dier te observeren, maar hou wel minstens 20 m afstand.
Is de vos gewond of ziek?
Verwittig het VOC Oostende: 059-80 67 66.
- Raak een vos nooit aan, want hij kan drager zijn van ziektekiemen zoals vossenlintworm, die ook besmettelijk is voor de mens.
- Heb je de vos toch aangeraakt, was dan zo snel mogelijk je handen en kleren.
- Is het dier gestorven en is er gevaar voor de veiligheid van de weggebruikers? Verwittig de politie op het noodnummer 101.
- Komt de verkeersveiligheid niet in het gedrang, verwittig de dienst Milieu
- Ligt de vos in een natuurgebied? Breng Agentschap Natuur en Bos op de hoogte via 02 553 81 02.
Vosveilige ren en kippenhok
Vossen zijn vooral actief in het schemerdonker en 's nachts.
Wees slimmer dan de sluwe vos en bescherm je pluimvee. Maak een vosveilige ren en hok, dan zijn kippen altijd veilig.
Omheining kippenren
- De verticale hoogte van omheining is minimum 150 cm.
- De maasgrootte van de omheining mag maximum 3 tot 4 cm bedragen.
- Bevestig de omheining aan de buitenkant van de palen en span de draad strak aan.
- Plooi de bovenste 40 cm van de draad naar buiten, onder een hoek van ongeveer 30°.
- Leg rondom de buitenzijde van de omheining een rij tegels, betonplaten, planken of voorzie een extra 50tal cm van het gaas om in te werken in de bodem. Vossen zijn luie dieren, ze graven steeds net langs de draad en hebben niet de reflex om van op een verdere afstand te graven.
Afgesloten nachthok
Er zijn kippendeurtjes in de handel met lichtsensoren zodat het luikje automatisch ’s morgens open en ’s avonds dicht gaat wanneer jouw kippen al op stok zitten.
Schade
Schade veroorzaakt door vossen is een actueel thema in Vlaanderen. Al in 2007 richtte de Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) hiervoor een meldpunt op. Via dit digitale meldpunt kan je gegevens betreffende schade, locatie, type, preventie, .. zelf ingeven.
Wie meer informatie wenst over de vos en zijn gedragingen kan via de website van Natuurpunt de folder "Slimmer dan de sluwe vos" aanvragen via deze link.