Varia

In 1977 fusioneerden Ettelgem, Oudenburg, Roksem en Westkerke tot één grote gemeente met iets meer dan negenduizend inwoners. De landbouw bleef naast de pendelarbeid en enkele lokale bedrijven de voornaamste economische troef. Een nieuwe ambachtelijke zone, de op- en afrit van de autoweg en de heraanleg van de dorpskernen zijn nieuwe troeven. Het bleef een rustig plattelandsstadje op de grens tussen polder- en zandstreek.

Oudenburg bezit naast zijn rijk historisch verleden, enkele andere toeristische troeven. Naast de al vermelde overblijfselen van de Sint-Pietersabdij vermelden we speciaal de gerestaureerde Romaanse Sint-Eligiuskerk. De Romaanse verdstenen pijlers en vensteropeningen verstellen ons haar ouderdom: twaalfde eeuw. De verschillende recentere ver- en aanbouwingen tekenen zich nog steeds af in de constructie. Van het oorspronkelijk driebeukige schip met vijf traveeën bleven slechts enkele kleinere restanten over.

Tijdens de godsdiensttroebelen in de zestiende eeuw was het gebouw in verval geraakt. In de volgende periode gebeurden dan ook vele herstellingen en in de zeventiende eeuw bouwde men een nieuwe sacristie bij en restaureerde men grondig de middeleeuwse Mariale kapel. Dankzij de samenwerking van verschillende instanties werd dit beschermd monument gerestaureerd (1986-1988). De nabijgelegen nieuwe Sint-Eligiuskerk is neogotisch. Ook de parochiekerken van Oudenburg en Westkerke werden in die stijl opgetrokken. Van de oude bidplaats van Westkerke bleef wel de vroeggotische toren bewaard. Op het grondgebied van Roksem staat de zgn. "Witte Molen” uit 1843, die een vijftal jaar geleden werd gerestaureerd. In die deelgemeente ligt ook het domein "De Hoge Dijken”. Deze centrale waterplas, de zgn. "Roksemput” (35 ha), ontstond door zandontginning en bezit een rijk fauna en flora. Het domein werd uitgebouwd als natuureducatief centrum.

Bij het doorkruisen van deze streek valt ook het pittoreske landschap op. Enkele statige bomenrijen omzomen er de kanalen en beken. Het sluizencomplex Plassendale, gelegen langs het kanaal Brugge-Oostende en Oudenburg-Nieuwpoort, speelde een belangrijke rol in de economische geschiedenis van de streek en van Brugge. Het geheel is bezaaid met hoeven en schuren. Dit landschap werd regelmatig op doek vastgelegd door kunstschilder Louis Clesse (Elsene 1889-1961), ereburger van Oudenburg. Eigenlijk is de vlakke streek een echt fietsparadijs, waar de geïnteresseerde bezoeker kennis maakt met een stukje Vlaamse cultuur. En … op culinair gebied houdt de regio zijn faam hoog.

Een waaier van gastronomische geneugten en streekgerechten verwent iedere veeleisende fijnproever in stemmige eethuisjes. Kortom een streek waar iedereen zijn gading vindt.