Daguitstap

Aan scholen en verenigingen biedt de Dienst Toerisme van Oudenburg daguitstappen op maat aan. Naast een traditionele gidsbeurt in het Romeins Archeologisch Museum (RAM) kan er natuurlijk ook een ontvangst met koffie geregeld worden, met nadien een aperitief of een biertje, in onze cafetaria. We passen ons aan de vraag van de groep aan.

Wens je een warm middagmaal, dan kan dit in één van de plaatselijke restaurants. Voor een broodje met soep, koffie of een biertje kan je in de cafetaria terecht; er is een ruim assortiment aan streekbieren.

Ook een namiddagprogramma is mogelijk: een wandeling in het centrum van Oudenburg, een bezoek aan een bedrijf (zoals de dierenkliniek en het dierencrematorium) of een rondrit met de autocar. Tussen haakjes voor de autocar is gratis parking voorzien. Verder bieden we aan:
  • een Oldtimer Motorcycle Museum
    Zo’n 85 motorfietsen, scooters en bromfietsen staan er te kijk en bieden een uitgelezen overzicht van de geschiedenis van moto’s vanaf het begin van de twintigste eeuw.
  • een eeuwenoude abdijhoeve
    De monniken van de Sint-Pietersabdij zorgden ervoor dat zij zelf in hun onderhoud konden voorzien. Daarom bouwden ze een abdijhoeve waar ze groenten kweekten, vee hielden en zelfs bier brouwden. De gebouwen van deze lange gevelhoeve dateren uit de zeventiende en negentiende eeuw. Er is zelfs nog een middeleeuwse duiventoren.
  • enkele natuurdomeinen
    In Oudenburg kan je heerlijk fietsen of wandelen, zoals langs de Bourgognevaart. Ook het Vlaams natuurreservaat ‘De Hoge Dijken’ met bezoekerscentrum ‘De Grote Zaagbek’, het Paddegat en de Zwaanhoek een leuke metalen uitkijktoren in de vorm van een vogelnest: het Rietnest.
  • een uitzonderlijk kerkelijk patrimonium
    Oudenburg bezit naast een Romaanse kerk ook een vroeg-gotische kerktoren en enkele neogotische bidplaatsen (O.-L.-Vrouwekerk in Oudenburg, Sint-Eligiuskerk in Ettelgem, Sint-Audomaruskerk in Westkerke). Verder is er nog de Sint-Michielskerk van Roksem en zijn er tientallen veldkapelletjes langs Oudenburgse wegen.
  • een dubbel sluizencomplex
    Het sluizencomplex Plassendale dateert uit de zeventiende eeuw en speelde een grote rol in de economische en militaire geschiedenis van de streek.

Ook een uitstap richting Gistel (Sint-Godelieveabdij of de Oostmolen) of Jabbeke (Permekemuseum) kan worden geregeld.

Als afsluiter of tussendoortje bestaat de mogelijkheid om een Sint-Arnolduscake met koffie te proeven. Sint-Arnoldus is de patroon van Oudenburg en hij zou hier water in bier hebben veranderd. Dit zorgt ervoor dat ook enkele streekbieren in de cafetaria kunnen gedegusteerd worden.

Voor scholen zijn allerlei workshops mogelijk (zie het item workshops). Zij kunnen over de middag gerust hun picknick in de cafetaria verorberen, mits het nuttigen van een frisdrank aan een schappelijk prijsje.

Er is dus voor elk wat wils. En de klant is er koning want we passen ons aan de wensen van de bezoeker aan. Tevens kunnen de openingsuren op de vraag van de groep of school worden aangepast.