Steenmarters

De steenmarter is duidelijk terug van weggeweest. Vroeger werd hij intens bejaagd voor zijn pels en was hij zo goed als uit Vlaanderen verdwenen. De laatste decennia is hij wettelijk beschermd, en met succes. Ook in Oudenburg is hij in opmars en krijgen we steeds meer meldingen van zijn aanwezigheid.

Steenmater herkennen

De steenmarter of het fluwijn is een roofdier uit de familie van de marterachtigen. De lichtbruine dieren met lange pluimstaart zijn ongeveer zo groot als een kat en hebben een grote witte vlek op hun keel en voorpoten.  Steenmarters zijn ’s nachts actief. Als het donker is komen ze uit hun schuilplaats en gaan op pad. In de zomer, als de nachten kort zijn, komen ze soms ook overdag naar buiten.

Steenmarters verstoppen zich op tal van plekken. In de natuur zijn dat houtstapels, takkenhopen, grondholen, hooimijten en -oppers, boomstronken, boomholten, dichte struiken en andere dekkinggevende vegetaties.

In stedelijk gebied gaat de voorkeur naar plekken als kruipruimten, zolders, valse plafonds, dakisolatie en rommelhoekjes. Een steenmarter wisselt regelmatig van schuilplek maar heeft voor het grootbrengen van de jongen een voorkeur voor een wat ruimere, veilige, rustige en warme plek.

Schade

Met de opkomst van de steenmarter ontstond een nieuw fenomeen: de ‘automarter’. Een steenmarter zet wel eens zijn tanden in autokabels of -leidingen en bijt ze daardoor stuk. Ook de isolatie van de motorkap wordt soms beschadigd. In huis kan de steenmarter leiden tot ongemakken zoals geurhinder, lawaaihinder en bijtschade.

Bestrijding

Een marter doden is niet enkel verboden, maar ook zinloos. Het vrijgekomen territorium zal al vlug door een soortgenoot worden ingenomen.

Als je toch last ondervindt van een steenmarter die je zolder tot verblijfplaats heeft uitgekozen zijn ze vrij makkelijk te verjagen. Bij valavond, als de diertjes actief worden, zal regelmatig lawaai en fel licht er voor zorgen dat ze een andere woonplaats opzoeken. Zelfs als ze met jongen zitten is deze methode vrij onschadelijk, ze nemen hun kleintjes gewoon mee naar het nieuwe nest. In de handel is ook anti-marterspray te verkrijgen, vooral effectief om onder de motorkap van geplaagde auto’s te spuiten, maar ook bruikbaar op zolders en andere gesloten ruimten. De geur is voor marters zo intensief dat zij andere oorden zullen opzoeken.

Meer info vind je op https://steenmarter.be/984/