De stad Oudenburg haalde begin 2023 een subsidie binnen van 25.850 euro om het project STEAM for Kids @ Oudenburg uit te werken. Met dit gemeenschappelijk project willen de stad Oudenburg en alle Oudenburgse scholen meer inzetten op wetenschap, techniek, bouwkunde, kunst en wiskunde in het onderwijs. We willen alle leerkrachten meekrijgen. Enkel op die manier kunnen we STEAM duurzaam verankeren in het Oudenburgs onderwijs.
Het project STEAM staat voor Science, Technology, Engeneering, Arts & Maths. Het doel van STEAM for Kids @Oudenburg is het integreren van STEAM-kennis en STEAM-technieken bij leerkrachten en hun leerlingen in de verschillende Oudenburgse scholen.
De stad Oudenburg blijft investeren in kwaliteitsvol onderwijs en ondersteunt leerkrachten bij hun professionele groei. We kunnen dit alles organiseren met de steun van de provincie West-Vlaanderen. Doordat de scholen, de stad en de provincie de handen in elkaar slaan kunnen we van dit project een succesverhaal maken.
De provincie West-Vlaanderen ondersteunt ons STEAM-project met een subsidie van 25.850 euro. Met dit budget werd reeds pedagogische studiedagen georganiseerd voor alle leerkrachten uit Oudenburg en een netwerkmoment tussen de drie scholen (Go! BS Arnoldus, VBS H. Familie en VBS De Tandem) onderling.
Meer dan 70 leerkrachten uit de Oudenburgse scholen trapten het STEAM-project af. Ze deelden ervaringen over hoe ze kinderen warm kunnen maken voor wetenschap, techniek en kunst.
Op maandag 25 september 2023 ging de startactiviteit van STEAM-kids@Oudenburg door aan de Zuidpoort. Op de startactiviteit presenteerde iedere school de STEAM-materialen die in hun bezit zijn. Meer dan 70 leerkrachten en kleuterleiders ontdekten hoe hun collega’s de kinderen warm maakten voor wetenschap, technologie en kunst. De bedoeling was dat de leerkrachten elkaar tips geven voor het creëren van een krachtige leeromgeving voor STEAM-onderwijs waarbij de aanwezige middelen bewust en doordacht worden ingezet.
Op woensdag 11 oktober 2023 volgde een pedagogische studiedag die voor het eerst gemeenschappelijk georganiseerd wordt. Lesgevers van de Eekhout Academy dompelden de leerkrachten die dag onder in een STEAM-bad.
Tijdens de week van 5 tot en met 9 februari 2024 werden de leerlingen van de Oudenburgse scholen volledig ondergedompeld in de verschillende STEAM-technieken. De leerlingen gingen op verplaatsing naar het LABO Mu-zee-um in Oostende, kregen op school lessen in ondersteuning van Kunsthoek Gistel, brachten een bezoek aan de fietsenwinkel In-Bikes en maakten kennis met Ensor die naar de bibliotheek komt.
Op 6 en 7 februari 2024 streek Technoboost neer in ipso facto met een uniek techniekevent. West-Vlaanderen heeft heel wat innovatieve bedrijven. Onze hele samenleving digitaliseert en robotiseert en de technologie evolueert razendsnel. Nieuwe technologieën bieden onze jongeren heel wat jobs mét toekomst. Tijdens deze belevingsbeurs kregen de leerlingen de kans om kennis te maken met deze bedrijven, hun jobs en de opleidingen die naar deze sectoren toeleiden.
Op 6 februari 2024 namen ze de leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar mee op ontdekkingsreis en lieten hen zien dat de wereld van techniek heel breed is en meer omvat dan ze in eerste instantie misschien denken. Het werd een creatieve doe-dag met leerrijke techniek-workshops waarin de leerlingen hun eigen talenten kunnen ontdekken. Op die manier leerden leerlingen technische opleidingen, innovatieve beroepen en tewerkstellingsmogelijkheden in de West-Vlaamse industrie kennen.
Op 7 februari 2024 was het de beurt aan het 2e en 4e jaar secundair onderwijs want zij staan op het punt om een keuze te maken in hun opleiding. Er werd gedurende een halve dag educatieve workshops aangeboden op maat van secundair onderwijs (ASO,TSO,BSO,KSO). De leerlingen volgden 4 workshops van 30 minuten en een ontdekkingsparcours doorheen de beurs.
We konden dit alles organiseren met de steun van de provincie West-Vlaanderen.
Op 7 oktober 2024 namen 70 leerkrachten uit Oudenburg en omstreken deel aan de Zwijsen Academy, een inspirerende vormingsdag rond STEAM-onderwijs (Science, Technology, Engineering, Art & Mathematics). Dit initiatief helpt leerkrachten om hun kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen en innovatieve leermethodes in de klas te integreren.
Tijdens de academy kregen de deelnemers praktijkgerichte workshops en concrete tools aangereikt om STEAM op een speelse en doeltreffende manier in hun lessen te verwerken. Dankzij deze bijscholing kunnen onze leerkrachten leerlingen nog beter voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst.