Schattingscommissie landbouw

De schattingscommissie wordt door de burgemeester samengeroepen op verzoek van land- en tuinbouwers die buitengewone schade aan hun teelten hebben als gevolg van natuurlijke omstandigheden zoals onweer, hagel, overstroming, uitzonderlijke droogte, overvloedige regenval of andere uitzonderlijke verschijnselen. De vaststelling van de schade is een belangrijke stap in het eventueel verkrijgen van een vergoeding, indien de overmacht als landbouwramp wordt erkend.

Procedure

De ondernemer moet tijdig een schriftelijke aanvraag indienen bij het gemeentebestuur, met vermelding van de getroffen percelen, de datum van de schade en de oorzaak. Dit kan via het onderstaande formulier. De schattingscommissie doet dan een officiƫle vaststelling van de schade op twee verschillende tijdstippen. De schattingscommissie heeft uitsluitend gemeentelijke bevoegdheid. Liggen de beschadigde percelen in verschillende gemeenten, dan moeten meerdere schattingscommissies optreden.

Vul tijdig het e-formulier in en voeg de gevraagde bijlagen bij de aanvraag. Heb je niet de mogelijkheid om de aanvraag of de perceelsligging digitaal door te geven, neem dan contact op met de dienst Omgeving / Milieu. Het is aan te raden om zelf al foto's te nemen van de schade die is veroorzaakt en eventueel van de evolutie van de schade. De gemelde schadegevallen worden gegroepeerd en er wordt een datum vastgesteld door de leden van de schattingscommissie wanneer er zal worden rondgegaan. Nadien wordt een kopie van het proces-verbaal opgestuurd.

Belang van het proces-verbaal

Het proces-verbaal van vaststelling van schade aan teelten dat door de schattingscommissie wordt opgemaakt, kan belangrijk zijn voor:

  • Fiscale maatregelen (bij forfaitaire belasting)
  • Eventuele tussenkomst bij een erkenning als ramp
  • De relatie tot de afnemers van de landbouwproducten. Door bijvoorbeeld zware regenval kan er niet geoogst worden en kunnen landbouwers hun contracten niet voldoen.

Erkenning als ramp

Indien er schade is na onweer, hagel, overstroming, uitzonderlijke droogte, overvloedige regenval, enz., worden inwoners opgeroepen om de schade te melden bij het rampenfonds als ze van mening zijn dat ze eventueel een schadevergoeding zouden kunnen krijgen uit het rampenfonds. Men kan een melding indienen binnen de 60 dagen na de schade. Op basis van de ontvangen meldingen onderzoekt het Vlaams Rampenfonds in welke gemeenten de uitzonderlijke weersomstandigheden erkend worden als ramp. Deze melding is nog geen aanvraag voor een schadevergoeding, maar ze zijn wel belangrijk voor een erkenning van de gemeente. Zonder deze erkenning zal er geen schadevergoeding uit het rampenfonds mogelijk zijn.

Meer informatie over een eventuele schadevergoeding bij een landbouwramp vind je op de website van Vlaanderen: Schadevergoeding bij een landbouwramp en Schadevergoeding Vlaams Rampenfonds aanvragen.