Huisdieren en warm weer

Dieren hebben tijdens warme dagen extra aandacht nodig. Ook zij hebben last van de hitte. Met enkele tips kan je je dier helpen de hitte te trotseren. Belangrijk is om voor verkoeling te zorgen en inspanningen te vermijden.
 
Schaduw en ventilatie
Zorg dat je dier steeds verkoeling of de schaduw kan opzoeken.
  • Verplaats vogels-, knaagdieren- en konijnenkooien naar een plaats waar het koel is. Leg eventueel een nat laken over het hok om het af te koelen. Zorg ervoor dat de dieren zelf in de schaduw kunnen zitten.
  • Zorg voor voldoende ventilatie in stallen en hokken.
  • Landbouwhuisdieren zoals paarden, ezels, schapen en geiten hebben beschutting nodig zoals bomen of een schuilhok. Een metalen container is ongeschikt als huisvesting op warme en koude dagen.
 
Vers drinkwater
Bij warm weer eten dieren minder en drinken ze veel meer. Zorg daarom voor voldoende drinkwater. Hou er rekening mee dat het water snel verdampt. Voorzie daarom extra drinkbakken die niet kunnen worden omgestoten.
  • Ververs het water minstens 2 keer per dag. 
  • Om het water koel te houden, kan je er ijsblokjes in doen of de drinkflessen even in de diepvries steken. Het water mag echter ook niet te koud zijn. Ijskoud water is namelijk niet gezond.
  • Geef landbouwhuisdieren en paarden ook een zoutblok om verloren mineralen door zweten terug aan te vullen. 
  • Als de dieren een automatische drinkpomp hebben, controleer dan geregeld de werking.
 
Een badplaats
Voor kleine dieren kan het voldoende zijn om een schaal water of een (modder)plas te voorzien. Zorg dat duiven, kippen en andere vogels zowel kunnen baden in een lage schaal water als een stofbad kunnen nemen.

Voor grote dieren loont het om een poel in de weide aan te leggen, als je daar de ruimte voor hebt. Om te vermijden dat de dieren verdrinken zorg je voor een gemakkelijke in- en uitgang. Maak de poel niet te diep zodat de dieren kunnen liggen of rollen. Een poel kan het gehele jaar dienst doen maar bij vriesweer plaats je best een omheining zodat dieren niet door het ijs kunnen zakken.