Voorstelling dubbelalbum 'Carausius, de Vlaamse Cesar/Dirk, de Held van Brugge'

23 mrt 2016

Zondag 20 maart  vond in het RAM de voorstelling plaats van het dubbelalbum ‘Carausius, de Vlaamse Cesar / Dirk, de held van Brugge’. Deze twee stripverhalen van de hand van Edgar Ley zijn eerder verschenen in het weekblad ‘Kleine Zondags Vriend’ in 1949-1951 en zijn nu voor het eerst te boek gesteld door Uitgeverij Bonte.

Deze twee strips zijn de enige twee Nederlandstalige strips van Edgar Ley (3-6-1917, Peking) die in zijn korte striptekencarrière van eind de jaren 1940 tot eind de jaren 1950 vooral voor Franstalige bladen strips tekende.

Carausius, de Vlaamse Cesar, gaat over de enige West-Vlaming die het tot Romeins keizer schopte. De strip vertelt het verhaal van Carausius die de plunderende Frankische en Noord-Germaanse piraten bevocht.  Het succes van Carausius wekte echter al snel wantrouwen en afgunst op bij keizer Maximianus die hem  ervan beschuldigde dat hij de piraten eerst hun gang liet gaan, om hen dan pas bij hun terugkeer hun buit af te pakken. Maximianus gaf daarom het bevel Carausius te executeren. Om zijn vel te redden greep Carausius het purper en stichtte een rijk dat Engeland en het noordwestelijke deel van Frankrijk besloeg.

De tweede strip ‘Dirk, de held van Brugge’ speelt zich af in de drukkerswereld, met het 16de-eeuwse Brugge als setting.

Deze uitgave werd mogelijk gemaakt door Peter Bonte, het RAM, Robert Ley (zoon van Edgar Ley) en Werner Wittesaele. Het verscheen ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Romeinen uitgestript’die loopt van 20 maart tot 29 mei 2016 in het RAM. Deze tentoonstelling toont een selectie van afbeeldingen uit strips rond de Romeinen.

Het dubbelalbum telt 48 bladzijden, heeft een harde kaft, is in kleur en kost 20 euro. Het is te koop in de shop van het RAM. 
RAM Oudenburg
Marktstraat 25
8460 Oudenburg
T 059-56 84 00
F 059-26 54 00