Permanente collectie

CollectieHet RAM is gevestigd in het abtsgebouw van de voormalige Sint-Pietersabdij. Het gebouw en het museum werden een tiental jaren geleden volledig vernieuwd. Met het geluid van stappende soldaten op de achtergrond marcheer je onder het oog van de zilveren keizerlijke adelaar het museum binnen. Het museum bezorgt een uniek en kindvriendelijk overzicht van de Gallo-Romeinse bewoning aan de Vlaamse kustvlakte en van het Romeinse kamp van Oudenburg in het bijzonder. Het museum is opgebouwd aan de hand van een aantal thema’s, zoals de komst van de Romeinen, de laat-Romeinse kustverdediging tegen de invallende Germanen, de bouw van de diverse castella van Oudenburg, de ambachten, de aanwezigheid van vrouwen en kinderen binnenin het kamp, het militaire ziekenhuis en het begrafenisritueel.

Het museum bezit een unieke collectie. De tentoongestelde voorwerpen zijn vooral afkomstig van de archeologische opgravingen van de castella en van de grafvelden net buiten de stad. Het gaat onder meer om munten, mantelspelden, kunstig versierde gordelgespen, wapens en uitrusting, glas, amforen, kommen in terra sigillata, zwart geverniste bekers en kruiken met witte of rode beschildering. Eén van de blikvangers is de collectie drieknoppenmantelspelden uit de militaire begraafplaats. Ontroerend is het skelet van een Romeinse soldaat die samen met zijn hond werd begraven.

Een aantal video’s en levensgrote reconstructies, zoals dat van een militaire barak en van een badgebouw, maken het een levensechte ervaring. Op interactieve computers puzzel je zelf een Romeins soldatenuniform in elkaar en verstuur je een kaartje naar huis.

Een groot deel van deze collectie kan digitaal bekeken worden op de webpagina van Erfgoedinzicht (www.erfgoedinzicht.be/oudenburg).


 
RAM Oudenburg
Marktstraat 25
8460 Oudenburg
T 059-56 84 00
F 059-26 54 00