Opvang

Collectieve opvang

Het vroegere Bikersloft opent eerstdaags zijn deuren voor Oekraïners op de vlucht. Het Hotel telt 27 kamers, 2 keukens, een eetruimte, een ontmoetingsplaats alsook de nodige sanitaire voorzieningen. Omdat de kamers al enkele jaren niet meer worden verhuurd is er een grondige opkuis nodig. Personeelsleden en vrijwilligers slaan de handen in elkaar en doen er alles aan om  zo snel mogelijk mensen op te vangen.

Opvang

Heel wat Oudenburgenaars tonen zich al solidair en wensen mensen bij hun thuis op te vangen. Heb je ook een plek in je huis vrij en ben je bereid om Oekraïners op de vlucht op te vangen? Stel je dan kandidaat.
 
Wens je hierover meer informatie dan kan je de powerpoint hieronder nog eens nalezen die werd gebruikt voor de informatieavond van 22 maart 2022 of neem je contact op met de coördinator Sabine Jacobs op het nummer 0492-24 65 39 of via welzijnszaken@oudenburg.be.

Voorwaarden

  • De opvangplaats is onmiddellijk beschikbaar.
  • De overheid buigt zich momenteel nog over de vraag of er een financiële vergoeding kan gevraagd worden en hoeveel dit bedraagt.
  • Er is voldoende ruimte, zodat mensen zich rustig kunnen afzonderen.
  • De opvangplaats voldoet aan de minimale woonnormen rond veiligheid, gezondheid, hygiëne en basiscomfort.
  • Het gastgezin voorziet ministens een slaapplaats met beddengoed en toiletgerief en alle maaltijden (bv. samen eten of je gaat inkopen doen).
  • Het gastgezin hoeft niet altijd thuis te zijn, maar er zijn duidelijke afspraken rond het gebruik van gemeenschappelijke ruimtes (bv. badkamer en keuken) en spullen (bv. televisie en computer, wasmachine, speelgoed).
 

Hoe stel je je kandidaat?

Je neemt contact met ons op op het nummer 059-56 84 20 of via secretariaat@oudenburg.be.  Een maatschappelijk werker van het Welzijnshuis zal bij je langs komen om samen met jou enkele vragen te overlopen, je verwachtingen af te toetsen alsook de woning te screenen. Verder zal je ook gevraagd worden een uittreksel van het strafregister te willen aanleveren of een machtiging te geven om dit op te vragen. 

Als alles in orde is, word je als gastgezin opgegeven via de Housingtool. Fedasil zal dan contact opnemen met de coördinator, Sabine Jacobs, die dan op haar beurt met jou contact zal opnemen.

Hoelang het duurt alvorens je een gezin krijgt toegewezen kan variëren.

Blijf op de hoogte

De Federale overheid heeft een informatiewebsite gelanceerd. Hier vind je alle info over de situatie in Oekraïne en de impact op ons land. Er is daarnaast ook een informatienummer geopend.