WZC Riethove verwelkomt zorgrobot James!

26 mrt 2020
De firma ZoraBots uit Oostende, wereldwijde marktleider voor humanoïde robotica, kondigde recent aan al zijn zorgrobots James in België gratis beschikbaar te willen stellen aan woonzorgcentra. Ook WZC Riethove krijgt nu dus een mobiele robot. Vanaf begin april zal James niet alleen voor ontspanning zorgen voor de bewoners, maar zal hij ook het personeel wat ontlasten van de dagdagelijkse taken.
 
Tijdens de coronamaatregelen gelden strenge maatregelen met onder andere een bezoekersverbod in de woonzorgcentra. James kan zich autonoom van kamer tot kamer kan verplaatsen. Met de hulp van een professionele zorgverlener van de afdeling kan iedere bewoner onder andere zo van zijn naasten een telefoonoproep ontvangen, al dan niet met beeld. Maar de robot kan nog veel meer zoals liedjes uit de tijd van toen afspelen, geheugenspelletjes spelen, de vloer vegen en alarmeren wanneer er zich een zorgwekkende situatie voordoet. De zorgrobot wordt de komende dagen geïnstalleerd om zo snel mogelijk operationeel te zijn in WZC Riethove. Maandag staat er alvast een training gepland voor het personeel om ten volle van alle opties van James gebruik te kunnen maken. Ook hierbij wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen en gebeurt deze opleiding via Skype.
 
De verspreiding van het coronavirus raakt de hele maatschappij, alle sectoren en alle generaties. Voor de senioren zijn de gevolgen aanzienlijk. Sociaal contact en ondersteuning zijn nu van essentieel belang. We ondernemen alles om dat gevoel van eenzaamheid tegen te gaan. Zo worden er al Skype-gesprekken georganiseerd tussen de bewoners en hun familieleden. Met de zorgrobot James kunnen we nu nog een stap verder gaan. We danken dan ook de firma ZoraBots om in deze uitzonderlijke tijden de robots ook voor Oudenburg gratis ter beschikking te stellen.