Wat is de exitstrategie?

25 apr 2020
Op vrijdag 24 april 2020 besliste de Nationale Veiligheidsraad over de exitstrategie in de strijd tegen het coronavirus. De Nationale Veiligheidsraad maakte een tijdschema bekend voor de komende weken. Op zaterdag 25 april vergadert het college van burgemeester en schepenen en de stedelijke crisiscel al voor eerste analyses van deze aangepaste coronamaatregelen. Maandag starten we de verdere stedelijke communicatie om al onze inwoners en handelaars zo goed mogelijk en tijdig voor te bereiden. De eerste veranderingen gaan in vanaf maandag 4 mei, als de omstandigheden het toelaten. Tot dan gelden de actuele coronamaatregelen en verandert er dus niets.

Regels blijven van kracht

Het is belangrijk te benadrukken dat bepaalde regels van kracht blijven, ongeacht de afbouwfase waarin we ons bevinden. 
 • Wie zich ziek voelt, blijft thuis. Dit is de allerbelangrijkste basisregel. Dokters zullen coronatesten kunnen uitvoeren. Bij een positieve test wordt een ‘track & trace’-systeem geactiveerd om te analyseren met wie je als zieke de afgelopen veertien dagen in contact kwam.
 • Respecteer overal en altijd de onderlinge afstand van minimum 1,5 meter tot elkaar (social distancing).
 • Zorg voor voldoende handhygiëne. Was regelmatig je handen met water en zeep.
 • Beperk de sociale contacten tussen mensen (verbod op samenscholing).

Hoe verloopt de versoepeling?  

Hieronder geven we al een eerste overzicht van de aangepaste coronamaatregelen en de gecommuniceerde timing. Al deze data gelden onder voorbehoud, afhankelijk van de evolutie van de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. Wanneer de hygiëne- en afstandsmaatregelen onvoldoende worden opgevolgd, dreigt het risico op een nieuwe piek die onze gezondheidszorg terug in gevaar brengt. De verdere versoepeling kan op basis van nauwkeurige monitoring elk moment worden vertraagd of zelfs teruggedraaid.  

Vanaf maandag 4 mei 2020
 • Alle bedrijven mogen opnieuw opstarten met respect voor hygiëne- en afstandsvoorwaarden. Elk bedrijf moet zijn werkorganisatie zo ‘coronaproof’ mogelijk aanpassen, gebaseerd op de sectorale afspraken. Telewerken blijft de norm.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer, zowel in de voertuigen als in de stations en op het perron. Door het dragen van een mondmasker bescherm je medereizigers tegen besmetting. Vermijd zoveel mogelijk de piekuren.
 • Buitensporten (golf, tennis, vissen, paardrijden,…) zonder fysiek contact worden met maximum 2 personen opnieuw mogelijk.
 • Fysieke ontspanning in de buitenlucht (wandelen, fietsen) mogen met twee extra personen, aanvullend op de eigen gezinsleden.
 • Aanvullend op de bestaande winkels die open zijn, mogen ook stoffen- en garenwinkels de deuren openen. Dit helpt iedereen bij het maken van herbruikbare stoffen mondmaskers.
 • De werking van de gezondheidszorg wordt stapsgewijs genormaliseerd.
 • In plaats van de bestaande noodopvang vangen scholen de kinderen op van alle werkende ouders.

Vanaf maandag 11 mei 2020
 • Alle winkels, klein of groot, ongeacht de winkelsoort, mogen opnieuw de deuren openen. Ook zij moeten zorgen voor de toepassing van hygiënemaatregelen en voldoende afstand tussen zowel de klanten onderling als de winkelmedewerkers met de klanten. De specifieke voorwaarden voor de heropening van de winkels worden nog bepaald, zowel op vlak van winkelorganisatie, klantenontvangst als toegangsbeperking.
 • Contactberoepen, zoals kappers, mogen op dit moment nog niet openen.

Vanaf maandag 18 mei 2020
 • De lagere en middelbare scholen organiseren op vrijdag 15 mei 2020 optioneel een ‘proefdag’, waarna op maandag 18 mei 2020 onder strikte voorwaarden de echte heropstart plaatsvindt voor een aantal leer- en studiejaren. Voor de lagere school gaat het om het eerste, tweede en het laatste studiejaar. Ook praktijkgerichte opleidingen krijgen prioriteit bij de heropstart. Er wordt lesgegeven in kleinere klassen met maximum tien leerlingen. Ook op de scholen geldt zowel voor de leerkrachten als de leerlingen (vanaf 12 jaar) de verplichting tot het dragen van een mondmasker. Thuiswerk wordt gecombineerd met klassikale lessen. De kleuterscholen blijven zeker gesloten tot eind mei.
 • De mogelijkheden voor privébijeenkomsten thuis worden in deze fase onderzocht. Een beslissing is hierover nog niet genomen. Datzelfde geldt ook voor de opening van musea, het gebruik van tweede verblijven en daguitstappen naar de Kust of de Ardennen. Mogelijk wordt het ook mogelijk om met meer dan twee andere personen te sporten, aanvullend op de eigen gezinsleden.

Eind mei en na 8 juni 2020
 • Ten vroegste eind mei wordt een beslissing genomen over zomerkampen van jeugdbewegingen. Ook in deze periode valt mogelijk de beslissing over de toelating van kleinschalige openluchtevenementen. Festivals en massa-evenementen blijven in elk geval verboden tot 31 augustus 2020.
 • Ook de bestaande regels voor huwelijken en begrafenissen worden pas in deze fase ten vroegste bijgestuurd. Tot dan blijven de actuele beperkingen gelden.
 • Cafés, restaurants, pretparken, bioscopen,… mogen al zeker niet vroeger open dan 8 juni 2020.
 • Voor reizen en evenementen verandert er niets voor 8 juni. Pas dan behoort een versoepeling tot de mogelijkheden. 

De volledige verklaring van de exitstrategie vind je op www.info-coronavirus.be/nl/news/nvr-24-04/