Verstrengde maatregelen in de strijd tegen corona

12 mrt 2020
Gezien de huidige ontwikkelingen in het kader van Covid-19 heeft het stadsbestuur beslist om bijkomende voorzorgsmaatregelen te nemen in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen en richtlijnen vanuit de federale regering volgen elkaar zeer snel op. Als stad is het belangrijk om deze input correct op te volgen en snel te schakelen. De stad Oudenburg annuleert alle eigen activiteiten alsook deze georganiseerd in stedelijke accommodaties. De stedelijke dienstverlening blijft voorlopig verzekerd, alsook de opvanginitiatieven voor kinderen. Verenigingen en sportclubs worden gevraagd om hun werking tijdelijk stop te zetten. Deze maatregelen starten op vrijdag 13 maart en zijn van kracht tot en met 19 april.

Stedelijke dienstverlening gegarandeerd
De dienstverlening in het stadhuis wordt gegarandeerd, aan de inwoners wordt gevraagd om enkel voor het hoogstdringende naar het stadhuis te komen en vooral de zaken via telefoon en e-mail af te handelen. Dit geldt ook voor de sociale dienst. Ook de speelpleinwerking, de buitenschoolse kinderopvang en de sport- en creakampen blijven behouden. Er worden echter wel extra maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Grootouders worden afgeraden de kinderen te brengen of op te halen. Hier geldt ook het principe wie ziek is blijft thuis. Tot slot blijft het recyclagepark geopend.

De andere stadsgebouwen worden gesloten: de bibliotheek, de Zuidpoort, Sporthal Ter Beke, het Romeins Archeologisch Museum, ipso facto, de gemeenschapshuisjes, de voetbalkantines en de Sint-Arnolduszaal. Eerder werd al beslist dat het Lokaal Dienstencentrum tot 13 april gesloten wordt en er geen bezoek toegelaten is in WZC Riethove. Dit wordt verlengd tot en met 19 april. Dagverzorgingscentrum Noah sluit de deuren vanaf zaterdag 14 maart.

Evenementen geannuleerd 
Alle evenementen in stedelijke accommodaties worden geannuleerd tot en met 19 april. Zowel de evenementen georganiseerd door de stad zoals de Comedy Parade (13 maart – ipso facto), de Lenteloop (14 maart – sporthal), de Lenteschoonmaak (21 maart). Alsook de evenementen die georganiseerd worden door verenigingen zoals bijvoorbeeld het jubileumfeest van Femma Oudenburg en de Kaas-en Bieravond van KSA Westkerke.

Oproep aan verenigingen en sportclubs om werking tijdelijk stop te zetten
De overkoepelende organisaties van georganiseerde verenigingen zoals jeugdbewegingen en sportclubs hebben beslist om hun werking in heel Vlaanderen tijdelijk stop te zetten. Zo zijn er ook in Oudenburg geen activiteiten van alle jeugdbewegingen tot en met 19 april. Ook de sportclubs pauzeren hun activiteiten. Er worden geen trainingen en wedstrijden georganiseerd. Aan de vele socio-culturele verenigingen in de stad wordt gevraagd om ook hun werking tijdelijk te stoppen. Hierbij wordt de vraag met enige aandrang gesteld aan verenigingen met veel senioren onder hun leden.