Vergroot de Hoop | Taxusinzameling van 15 juni tot 31 augustus

14 jun 2016

Opgelet! Omdat er meer en meer illegale snoeiers opduiken werd de gratis snoeiservice van Vergroot de Hoop stopgezet. Komen er deze zomer toch snoeiers hun diensten aanbieden in naam van Vergroot de Hoop? Bel dan 080 01 70 77 of waarschuw de politie.

De kankerbestrijdingsactie Vergroot de Hoop zet dit jaar in op felgroen voor genezing. Jouw felgroen taxussnoeisel kan weer het verschil maken voor duizenden patiënten. Van het snoeisel wordt immers een medicijn gemaakt dat daadwerkelijk helpt tegen kanker. Je kan vanaf morgen op het containerpark terecht om het snoeisel af te geven. Vorig jaar zijn door alle donaties meer dan 10.000 chemotherapieën mogelijk gemaakt!

Hieronder zetten we nog eens op een rijtje waar je moet op letten als je je taxushaag wil snoeien voor het goede doel.

Jong
Enkel het éénjarig snoeisel (takken tot 30 cm) van de Taxus baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoeigroen afkomstig is van hagen die jaarlijks worden gesnoeid.

Vers
Het snoeigroen moet zo snel mogelijk gedroogd worden, anders wordt het waardeloos. Breng je taxussnoeisel dus binnen de 24 uur naar het containerpark. Zorg ervoor dat het snoeisel niet begint te broeien.

Zuiver
Hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeigroen op te vangen en een zo zuiver mogelijk product aan te leveren. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is waardeloos en kan niet worden gebruikt.

Droog
Het taxussnoeisel moet droog zijn. Snoei je taxushaag dus alleen bij droog weer.

Waar?
De taxus wordt ingezameld op het containerpark in speciale bakken van de actie ‘Vergroot de Hoop’. Inwoners die enkel taxus binnenbrengen, kunnen dit gratis doen: er wordt geen beurt aangerekend.

Waarom?
De opbrengst van het taxussnoeisel wordt geschonken aan een organisatie die actief is in de strijd tegen kanker of die zich inzet voor kankerpatiënten. De voorbije jaren werd gekozen voor de vzw Zorghuis uit Oostende. Dit zorghuis heeft als doel het opvangen en begeleiden van alleenstaanden en personen die (tijdelijk) thuis niet terecht kunnen en dit tijdens de zwaarste dagen van hun oncologische behandeling.

We rekenen op jullie. Elke meter snoeisel telt!