Vaccinatiecentrum Zomerloos Gistel klaar voor gebruik

15 feb 2021
  Facebook  Twitter  Email  Print
De vaccinatiecentra in de eerstelijnszone Houtland en Polder staan klaar voor gebruik. De komende maanden zullen de inwoners van Oudenburg, Gistel en Ichtegem zich tegen het coronavirus kunnen laten inenten in vrijetijdscentrum Zomerloos in Gistel. Inwoners van Torhout, Koekelare en Kortemark kunnen terecht in De Mast in Torhout.

Na de testrondes van vorige week staan de vaccinatiecentra in Gistel en Torhout klaar voor gebruik. In Gistel werden in sneltempo vier vaccinatielijnen opgebouwd, in Torhout zijn dat er vijf. Per lijn zijn er twee spreekruimtes en één vaccinatieruimte. Om er zeker van te zijn dat de centra klaar zijn om de deuren te openen, werden vorige week tijdens de 'dry-runs' of testrondes alle processen in de praktijk overlopen en gecontroleerd.

Voor de opbouw werd samengewerkt met een standenbouwer. Het uittekenen van het hele proces, van onthaal tot de wachtruimte, was een hele klus. Er werd niet alleen gekeken naar de praktische en technische kant, maar ook aan toegankelijkheid én een huiselijke sfeer werd aandacht besteed. 

"We wilden absoluut vermijden dat het een kil gebeuren ging worden," zegt coördinator Lore Cortvriendt. "We wilden een toegankelijke sfeer creëren, zonder daarmee af te doen aan de veiligheid en duidelijkheid van het traject. Elke vaccinatielijn kreeg een kleur en er wordt gewerkt met sfeerbeelden van de thuisgemeenten van de bezoekers."

Op volle capaciteit zullen de vaccinatiecentra dagelijks van 8.30 tot 21.15 uur operationeel zijn. Op volle kracht kunnen we in Gistel dagelijks 850 en in Torhout dagelijks 1.000 mensen vaccineren. Maar dat zal uiteraard afhankelijk zijn van de beschikbare vaccins. De eerste twee weken zullen de huisartsen en thuisverplegers die nog niet gevaccineerd zijn er hun spuitje kunnen krijgen. 

Vanaf maart krijgt iedereen die nog niet gevaccineerd is tegen het coronavirus een uitnodiging in de bus om zich te laten inenten in een vaccinatiecentrum. De uitnodigingen zullen ook via sms en/of e-mail verstuurd worden. De 65-plussers en de risicopatiënten zullen als eersten een uitnodiging in de bus krijgen. 

De inwoners van de betrokken gemeenten zullen via een bewonersbrief verder geïnformeerd worden over de praktische aspecten van de vaccinatie: bereikbaarheid, vergeet je oproepingsbrief niet, wat meebrengen … Ook de andere gemeentelijke kanalen worden ingezet (website, sociale media …).

We roepen de inwoners van onze gemeenten ook op om zich massaal te laten vaccineren. We streven met onze zone naar een vaccinatiegraad van ruim 70 procent. Vaccinatie is onze belangrijkste troef om deze pandemie achter ons te laten. Enkel als voldoende mensen zich laten vaccineren, kunnen we stukje bij beetje terug ons oude leven oppikken.

Meer weten over vaccineren? Surf naar www.laatjevaccineren.be.