Update: groen licht voor veilig winkelen en wat met de kerstperiode

27 nov 2020
Ook al is de situatie vandaag minder dramatisch, het is nog steeds zeer gevaarlijk. We moeten voorzichtig blijven, we bevinden ons nog steeds in alarmfase 4. De veiligheid van iedereen staat op de eerste plaats. Het Overlegcomité heeft daarom vanavond volgende beslissingen genomen.
 

Winkels

Vanaf dinsdag 1 december 2020 kunnen winkels opnieuw opengaan, op een verantwoordelijke en veilige manier. Dit wil zeggen: winkelen gebeurt kort (max. 30 minuten) en alleen (tenzij je iemand begeleidt die hulpbehoevend is). Funshoppen is niet toegestaan.
Ook buiten de winkels moet het veilig zijn voor iedereen. We rekenen hierbij op de verantwoordelijksheidzin van iedereen.
De basisregels blijven gelden: draag een mondmasker, ontsmet je handen, vermijd drukte, volg de instructies van de winkels, … Breng elkaar niet in gevaar.
 
Contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten moeten nog geduld uitoefenen.

Het is in het belang van onze volksgezondheid én van onze handelaars dat we er voor zorgen dat de heropening van de winkels op een zo veilig mogelijk manier gebeurt. Daarom staat het team Lokale economie voor jullie klaar. Heb je vragen neem dan contact op via lokale.economie@oudenburg.be. Ook voor stippen om de afstand aan te duiden kan je bij hen terecht.

Kerst- en eindejaarsperiode

De feestdagen zullen er dit jaar anders uitzien, binnen het eigen gezin, kleinschaliger, intiemer. Vieren kan enkel met de mensen die onder jouw dak wonen.
Maar er mag niemand alleen zijn tijdens de kerstperiode. Op 24 of 25 december 2020 zullen alleenstaanden de mogelijkheid hebben om hun 2 knuffelcontacten samen uit te nodigen. 

De avondklok tussen middernacht en 5 uur blijft van kracht, net als het geldende samenscholingsverbod. Er komt ook een nationaal verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk.

Veel mensen hadden gehoopt dat het anders zou zijn. En dat begrijpen we. Maar het zal dit jaar niet mogelijk zijn. We moeten hier samen door. We mogen de inspanningen van de afgelopen weken niet op het spel zetten.

Reizen

Niet-essentiële reizen worden sterk afgeraden.
Er komen grenscontroles, waarbij wordt nagegaan of het Passenger Locator Form is ingevuld voor wie langer dan 48 uur in het buitenland is verbleven en langer dan 48 uur in ons land blijft. Ook wordt strenger gecontroleerd of de verplichte quarantaine wordt nageleefd.

Alle bovenstaande maatregelen gelden tot 15 januari 2021. Begin januari wordt een evaluatie gemaakt op basis van de medische indicatoren om te kijken of een overgang naar de beheersfase mogelijk is en voor welke sectoren.
 
We moeten de komende wintermaanden zo goed mogelijk doorkomen. Dit is een moeilijke periode. We zijn meer binnen en dan verspreidt het virus zich veel gemakkelijker.

Het gemeenschappelijk doel is de cijfers te doen blijven dalen en daarna laag te houden. Dan kunnen we het geweer van schouder veranderen.