Update coronamaatregelen - 23 juli 2020

23 jul 2020
  Facebook  Twitter  Email  Print
De Nationale Veiligheidsraad kwam op donderdag 23 juli 2020 opnieuw samen naar aanleiding van de stijgende coronabesmettingen in ons land.

Zoals verwacht komen er vanaf 1 augustus geen bijkomende versoepelingen (fase 5). Het maximumaantal bezoekers voor evenementen wordt bijvoorbeeld niet opgetrokken. Ten vroegste 1 september 2020 is er een mogelijkheid om naar fase 5 te gaan, onder voorbehoud dat de cijfers dit toelaten.
 

Genomen beslissingen

 • Mondmaskers worden vanaf 25 juli 2020 verplicht op markten, rommelmarkten, kermissen, drukke winkelstraten en overal waar veel volk aanwezig is (publiek en privé). De verplichting geldt ook in openbare gebouwen. In de openbare gebouwen van het lokaal bestuur Oudenburg was dit reeds verplicht vanaf 22 juli 2020. Mondmaskers waren al langer verplicht op het openbaar vervoer, in winkels, bioscopen, theater- en concertzalen en musea.
 • Ook in de horeca zal een mondmasker verplicht vanaf 25 juli 2020. Enkel aan tafel mag het mondmasker afgezet worden.
 • In horecazaken zullen contactgegevens moeten achtergelaten worden om contactopsporing te vergemakkelijken. De horeca-uitbaters zullen de gegevens 14 dagen moeten bijhouden en enkel voor dit doel mogen gebruiken. Vanaf zaterdag 25 juli 2020 zal een standaardformulier beschikbaar zijn op de website FOD economie.
 • Nachtwinkels gaan verplicht om 22 uur ‘s avonds dicht. Nu sluiten ze net als de horeca om 1 uur ‘s nachts, maar dat sluitingsuur wordt dus vervroegd.
 • Iedereen die terugkeert uit vakantie met eender welk vervoersmiddel zal 48 uur voor de terugkomst een formulier moeten invullen op het internet. Binnenkort volgt hier meer informatie over.
 • Steden en gemeenten zullen zelf extra maatregelen kunnen nemen om lokale haarden beter te bestrijden, dit in overleg met de gouverneurs. Het lokaal bestuur kijkt de komende dagen of er extra maatregelen nodig zijn in Oudenburg (vb. mondmaskers op drukke plaatsen, organisatie van evenementen) en zal hier snel over communiceren.
 • De contactbubbels van maximaal 15 personen blijven voorlopig behouden.
De Nationale Veiligheidsraad benadrukt nogmaals dat de gouden regels strikt moeten opgevolgd worden. Ze zijn voor de duidelijkheid geen aanbevelingen en verplichtingen. 

De gouden regels blijven van kracht

 • Was regelmatig je handen, geef geen handen of kussen.
 • Stimuleer activiteiten in de buitenlucht.
 • Besteed speciale aandacht aan kwetsbare groepen.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand.
 • Beperk je contacten tot 15 personen per week.
 • Beperk de omvang van je bijeenkomsten tot 15 personen.
Ook als je op vakantie gaat naar het buitenland blijven deze richtlijnen van kracht.
 

Tot slot

De laatste week waren er in Oudenburg gelukkig geen nieuwe besmettingen en dat willen we zo houden. We moeten echter bijzonder waakzaam blijven, gelet op het hoog aantal infecties in onze regio.

Het is dus belangrijk dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt! Wie nu al voorbeeldig werkt, willen we nogmaals uitdrukkelijk bedanken. Wie er de kantjes afloopt, zal zich voortaan correct aan de voorschriften moeten houden. Ook wij zullen onze verantwoordelijkheid opnemen en desnoods streng optreden als dit nodig zou blijken. 

Zorg voor jezelf en voor elkaar, blijf je aan de maatregelen en de 6 gouden regels houden en neem steeds je mondmasker mee als je op pad gaat! 
 
6 gouden regels