Strengere maatregelen vanaf 19 oktober

16 okt 2020
Het Overlegcomité kondigde vrijdagavond 16 oktober 2020  een aantal nieuwe maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. De nieuwe richtlijnen gaan in vanaf maandag 19 oktober 2020 en duren vier weken. Na twee weken volgt een evaluatie. De verstrenging is noodzakelijk om de razendsnelle opmars van het virus te stoppen. Zowel het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames als dodelijke slachtoffers stijgt exponentieel. We zetten nu een stap terug, om nadien samen terug vooruit te gaan.

Met de huidige maatregelen kiest het Overlegcomité voor gezondheid als allerhoogste prioriteit. Zonder gezondheid, geen leven. Zonder gezondheid, geen vrijheid. Op dit moment is het virus heel dichtbij. Iedereen kent wel iemand die ziek is door corona, opgenomen is in het ziekenhuis, in quarantaine verblijft of mogelijk zelfs een overleden persoon. Vanaf 19 oktober 2020 gelden daarom opnieuw strengere maatregelen in de strijd tegen het coronavirus

  • De horeca moet sluiten, dit voor een maand.  Na twee weken volgt een evaluatie. Afhaal blijft wel mogelijk tot 22 uur. Ook hotels blijven open. Een pakket aan steunmaatregelen wordt uitgewerkt om de horeca in deze zware periode maximaal te ondersteunen.
  • Nachtwinkels moeten om 22 uur sluiten. 
  • Er mag geen alcohol meer verkocht worden na 20 uur ’s avonds.
  • Tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends geldt er een nachtklok. Niemand mag zich dan nog op het openbaar domein bevinden, tenzij voor dringende medische verplaatsingen of wanneer men van of naar het werk rijdt. Feestjes tot in de vroege uurtjes zijn uit den boze.
  • Nauwe contacten worden beperkt tot 1 extra persoon per huishouden. Met deze persoon mag je knuffelen, op minder dan 1,5 meter en zonder mondmasker. Je kiest je nauw contact voor een vaste periode van twee weken. Daarna kan je een andere vriend of familielid kiezen. Wees extra voorzichtig met contacten tussen jongeren en ouderen.
  • Thuis mag je nog maximum 4 personen uitnodigen. Je behoudt steeds de veilige afstand bij deze mensen. Deze 4 mensen blijven gedurende een periode van 2 weken dezelfde.
  • Telewerk wordt verplicht voor de functies waar dat mogelijk is. Bij jobs waar telewerken niet kan toegepast worden, moet er maximaal ingezet worden om in de meest veilige omstandigheden te kunnen werken.
  • Activiteiten die niet vallen onder het protocol sport en cultuur, daar wordt de aanwezigheid beperkt tot 40 mensen. In de tussentijd worden de protocollen voor sport en cultuur herbekeken.
  • Koffietafels na een uitvaart mogen nog met maximum 40 personen doorgaan.
  • Kerstmarkten en rommelmarkten zullen niet meer kunnen, gewone markten mogen wel nog mits het respecteren van de veiligheidsvoorschriften.
 
Houd het veilig! Meer dan ooit moeten we samen alert blijven en de maatregelen strikt opvolgen!

Barometer op komst

De komende week verwachten we een overkoepelende barometer met verschillende alarmniveaus. Deze barometer wordt gekoppeld aan bijgestuurde protocollen voor onder andere cultuur en sport. Deze worden de komende dagen uitgewerkt. Tot dan blijven de huidige protocollen van kracht. 
 
Alarmniveau 4