Sterrenregister voor stilgeboren kindjes

8 dec 2023
Naar aanleiding van Wereldlichtjesdag op 10 december 2023 lanceren we een sterrenregister. Daarmee willen we ouders die een kindje verloren hebben een hart onder de riem steken en tonen dat hun verdriet niet wordt vergeten.
 
Een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap is voor velen een pijnlijke realiteit. Het feit dat je wettelijk gezien geen geboorteaangifte kan doen en je kindje geen voornaam kan geven, maakt het verlies des te zwaarder. Daarom openen we een sterrenregister voor stilgeboren kindjes, ongeacht de zwangerschapsduur.

Ouders die ooit een kind(je) verloren, kunnen vanaf maandag 11 december 2023 een registratie doen in het sterrenregister bij het loket Burgerzaken op het stadhuis van Oudenburg. Met de registratie worden ze officieel opgenomen in het sterrenregister van de stad en krijgen ze ook een zakje vol licht. In dit katoenen zakje zit een theelichtje met houdertje en een kaartje met een troostend gedichtje.

Met dit initiatief willen we de vele ouders die een kindje verloren zijn, een hart onder de riem steken maar ook voorzien in de nodige erkenning van hun verdriet.