STEAM-week in Oudenburg

1 feb 2024
De stad Oudenburg haalde begin 2023 een subsidie binnen van 25.850 euro om het project STEAM for Kids @ Oudenburg uit te werken. Samen met de verschillende scholen gingen we aan de slag met als resultaat een heuse STEAM-week voor de leerlingen.

Het project STEAM staat voor Science, Technology, Engeneering, Arts & Maths. Het doel van STEAM for Kids @Oudenburg is het integreren van STEAM-kennis en STEAM-technieken bij leerkrachten en hun leerlingen in de verschillende Oudenburgse scholen. 

De provincie West-Vlaanderen ondersteunt ons STEAM-project met een subsidie van 25.850 euro. Met dit budget werd reeds een pedagogische studiedag georganiseerd voor alle leerkrachten uit Oudenburg en een netwerkmoment tussen de drie scholen (Go! BS Arnoldus, VBS H. Familie en VBS De Tandem) onderling.
 
Nu is het de beurt aan de leerlingen. Tijdens de week van 5 tot en met 9 februari 2024 worden zij volledig ondergedompeld in de verschillende STEAM-technieken. De leerlingen gaan in deze week op verplaatsing naar het LABO Mu-zee-um in Oostende, krijgen op school lessen in ondersteuning van Kunsthoek Gistel, brengen een bezoek aan de fietsenwinkel In-Bikes en maken kennis met Ensor die naar de bibliotheek komt. Verder komt Technopolis naar Oudenburg en worden de leerlingen verrast door wetenschap en technologie.

Op 6 en 7 februari 2024 strijkt Technoboost neer in ipso facto met een uniek techniekevent. West-Vlaanderen heeft heel wat innovatieve bedrijven. Onze hele samenleving digitaliseert en robotiseert en de technologie evolueert razendsnel. Nieuwe technologieën bieden onze jongeren heel wat jobs mét toekomst. Tijdens deze belevingsbeurs krijgen de leerlingen de kans om kennis te maken met deze bedrijven, hun jobs en de opleidingen die naar deze sectoren toeleiden.’.”

Op 6 februari 2024 nemen ze de leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar mee op ontdekkingsreis en laten hen zien dat de wereld van techniek heel breed is en meer omvat dan ze in eerste instantie misschien denken. Het wordt een creatieve doe-dag met leerrijke techniek-workshops waarin de leerlingen hun eigen talenten kunnen ontdekken. Ze kunnen doen, zien en beleven: op die manier leren leerlingen technische opleidingen, innovatieve beroepen en tewerkstellingsmogelijkheden in de West-Vlaamse industrie kennen.

Op 7 februari 2024 is het de beurt aan het 2e en 4e jaar secundair onderwijs want zij staan op het punt om een keuze te maken in hun opleiding. Er wordt gedurende een halve dag educatieve workshops aangeboden op maat van secundair onderwijs (ASO,TSO,BSO,KSO). De leerlingen volgen 4 workshops van 30 minuten en een ontdekkingsparcours doorheen de beurs.