Start to Composteren

9 jun 2017

Door zelf te composteren bespaar je op je afvalkost en maak je bovendien zelf een nieuw en nuttig product. Composteren is vrij eenvoudig en vraagt slechts een kleine inspanning. Door te composteren doe je eigenlijk wat de natuur altijd al gedaan heeft: de natuurlijke kringloop zijn gangetje laten gaan.

Composteren is een biologisch proces waarbij afgestorven leven de voedingsbodem wordt voor nieuw leven. Composteren is echter wel een natuurlijk proces en vraagt dan ook de nodige tijd. In de zomer moet je rekenen op 3 tot 4 maanden en in de winter op minimum 6 maanden voordat de compost gebruiksklaar is.

Compost die klaar is in het najaar kan je als bodembedekker gebruiken, zowel voor bloemperken en struiken als voor de groentetuin. Op die manier breng je tegelijk een beschermende laag aan voor de winter en een bron met humus voor het najaar.

Op het containerpark zijn er compostvaten en -bakken verkrijgbaar. Een compostvat kost 10,00 euro, een compostbak 50,00 euro en een aanbouwmodule 30,00 euro (tarieven vanaf 1 juli 2019). Hieronder vind je enkele nuttige tips om van start te gaan.

Hoe beginnen?

Zet je compostvat of -bak op een zonnige plaats. Er wordt aangeraden om het compostvat op tegels of een houten palet te plaatsen, zodat het overtollige vocht kan wegsijpelen en de compostdiertjes hun weg vinden naar het materiaal. Leg onderaan veel structuurmateriaal dat voor de nodige verluchting zorgt zoals takjes, houtsnippers, …

En dan?

Je keuken- en tuinafval kan je in het vat of de bak gooien en indien nodig nog wat verkleinen. De compost kan nu worden belucht. Een wekelijkse beluchtingsbeurt met de beluchtingsstok is noodzakelijk. Om de 2 tot 3 maanden kan je de compost opzetten met een riek. Na minimum 6 maanden kan je al de eerste compost oogsten.

Stap voor stap in een notendop

  • Start in het voorjaar, in de zomer of op een zonnige herfstdag.
  • Gebruik zoveel mogelijk vers materiaal.
  • Voeg geen al te grof materiaal toe.
  • Goed mengen is de boodschap.
  • Let op voor grote hoeveelheden.
  • Houd je composthoop of –vat goed in het oog: te warm, te nat?
  • Belucht de compost regelmatig.

Handige filmpjes