Stad implementeert extra maatregelen van Nationale Veiligheidsraad

16 apr 2020
De Nationale Veiligheidsraad besliste op woensdag 15 april 2020 om alle bestaande coronamaatregelen te verlengen tot en met zondag 3 mei 2020. Daarnaast nam de Nationale Veiligheidsraad enkele bijkomende beslissingen omtrent het bezoek aan woonzorgcentra en zorginstellingen, massa-evenementen tot en met 31 augustus 2020 en de heropening van doe-het-zelfzaken en tuincentra. Het schepencollege heeft in haar zitting van donderdag 16 april 2020 de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad geïmplementeerd in de lokale besluitvoering. Bijkomende maatregelen en de versoepeling van enkele beslissingen zullen de komende weken wekelijks volgen, het stadsbestuur zal dit van zeer nabij opvolgen en de nodige beslissingen nemen in het welzijn van de stad en haar inwoners.
 
De actuele coronamaatregelen worden verlengd tot en met zondag 3 mei. Daarbij verandert er niets aan de algemene hygiënerichtlijnen, het verbod op samenscholingen en niet-essentiële verplaatsingen én de strikte regels voor lichaamsbeweging in de buitenlucht. De politie blijft bevoegd om de regels te handhaven en overtredingen te beboeten.
 
Geen massa-evenementen tot en met 31 augustus 2020
Er worden in Oudenburg geen evenementen in stedelijke accommodaties toegelaten tot minstens 30 juni 2020 in afwachting van verdere richtlijnen, alle grote evenementen worden geannuleerd tot 31 augustus 2020. Het blijft nog steeds onverstandig om met een grote massa op een kleine oppervlakte samen te komen. In afwachting van verdere richtlijnen die volgende week verwacht worden, kunnen er geen activiteiten plaats vinden in de stad. Evenementen met een groot aantal bezoekers zijn door de Nationale Veiligheidsraad verboden. Het gaat momenteel om een 25-tal evenementen die geannuleerd worden waaronder Friday Dance Fever (22 mei), het Romeins weekend (31 mei-1 juni), de avondmarkt en bijhorende kermis (9 juni), Duck Race (21 juni), Roman Duo Race (21 juni), 11 juliviering (10 juli), Elixir (25-26 juli) en de internationale rommelmarkt van 15 augustus.
 
WZC Riethove
Om de strikte coronamaatregelen draaglijker te maken, besliste de Nationale Veiligheidsraad om bezoek toe te laten in woonzorgcentra en zorginstellingen. Het stadsbestuur volgt de richtlijnen van de Vlaamse minister van Welzijn en laat momenteel geen bezoek toe in WZC Riethove. Op vandaag zijn er nog geen coronabesmettingen vastgesteld in WZC Riethove en dat willen we graag zo houden. Het toelaten van bezoek is pas wenselijk wanneer de bescherming en veiligheid van bewoners, personeel én bezoekers kan gegarandeerd worden. Dat wil zeggen dat zowel de bewoners als de personeelsleden in Riethove eerst getest zullen worden. Als de resultaten gekend zijn kan er nagedacht worden over eventueel bezoek.

Recyclagepark
Het recyclagepark ging begin april opnieuw open onder strenge voorwaarden, deze worden aangehouden met uitzondering dat betalende fracties vanaf 21 april 2020 opnieuw toegelaten zijn. Sinds de heropening van het recyclagepark verloopt de werking vlot, door de uitbreiding van de openingsuren zijn de bezoek veel meer gespreid. Vanaf 21 april 2020 mogen betalende afvalfracties, zoals bouw- en sloopafval, brandbaar afval en autobanden terug aangevoerd worden. Asbest, textiel en kringloopgoederen blijven verboden. De bezoeken aan het recyclagepark worden ook beperkt tot 2 per week per gezin.

Heropening van doe-het-zelfzaken en tuincentra
Tuincentra worden toegevoegd tot het lijstje van essentiële zaken. In Oudenburg was tuin-en dierenspeciaalzaak Kemel-Wallyn al geopend omdat het dierenvoeder verkoopt, maar ook plantenteler Watty uit Roksem mag vanaf zaterdag opnieuw de deuren open. 
 
Exitstrategie?
In de loop van volgende week staat een volgende vergadering van de Nationale Veiligheidsraad op de agenda. Na deze vergadering volgt een eerste communicatie over de exitstrategie. Deze zal – zo werd nu al meegedeeld – in verschillende fases en zeer gecontroleerd gebeuren. Na elke stap is het opnieuw mogelijk om terug te schakelen. Over de scholen, reizen tijdens de zomermaanden en kampen tijdens de zomervakantie wordt eveneens op een later tijdstip beslist.
 
Meer info vind je op www.info-coronavirus.be/nl/.