Sporters in de kijker

24 feb 2022
Het stadsbestuur zet graag haar sporters in de kijker. Jaarlijks worden de stedelijke sporttrofeeën uitgereikt. Een verkiezing en uitreiking zoals voorgaande jaren, zit er omwille van de coronapandemie niet in. Na een oproep bij de Oudenburgse bevolking werden 4 personen genomineerd voor de sporttrofeeën.

Voor beloftevolle jongere zijn dit de 13-jarige judoka Sam Kooreman, de 13-jarige meerkampster Jietse Mortelé en de 15-jarige wielrenner Siebe Mortelé.

Sam Kooreman traint bij de club Judo Stene en werd vorig jaar provinciaal kampioen bij de klasse -65 jaar.

Jietse Mortelé is lid van de atletiekclub Houtland in Torhout. Ze legt zich vooral toe op het hoogspringen. Op het provinciaal kampioenschap in Tielt behaalde ze met het hoogspringen een 3de plaats en met de estafetteploeg een 5de plaats. Tijdens de meeting in Oostende werd ze 4de in het verspringen en 5de in de 80 meter sprint.

Siebe Mortelé is sedert vorig jaar aangesloten bij FlandersColor Galloo cycling team. Hij reed meer dan 20 wedstrijden met enkele top tienplaatsen. Hij won in Loppem bij de eerstejaarsnieuwelingen op 15/08. Verder werd hij geselecteerd door de Belgische Wielerbond om het Belgisch Kampioenschap te rijden. Daar reed hij steeds in de aanval maar het peloton greep hem. Ook zat hij in de selectie voor het BK ploegentijdrit te Borlo. Dankzij zijn goeie prestaties mocht hij ook deelnemen aan twee meerdaagse rittenkoersen: De West-Vlaanderen Cycling Tour en de triptyque Ardennais. Ook hier reed hij als eerstejaars goed mee met de oudere tweedejaars. Helaas kende hij ook wat pech tijdens het seizoen: hij was betrokken bij drie zware valpartijen.

Als Sportverdienste werd Eliane Vaernewijck genomineerd. Eliane is een dame die zich gans haar leven inzet voor de sportieve bevolking van Oudenburg. Zij begon toen zij in haar café "De sportvriend” in Ettelgem evenementen organiseerde voor het wielrennen, daar haar zoon een gekende plaatselijke wielrenner was. Daarnaast was ze ook gekend bij de duivenmelkers. Voor een wedstrijdvlucht kwamen de duivenmelkers met hun duiven naar het duivenlokaal in haar café om de duiven in te korven, waar ze vandaar vertrokken per voertuig ver weg, om dan terug te vliegen naar Ettelgem. Alsof beide tijdrovende sportieve bezigheden niet genoeg waren, waagde Eliane zich ook aan het lijndansen. Steeds met één doel voor ogen, de mensen op een aangename manier te doen bewegen. Eerst gingen de lessen door in haar café. Later gaf ze les in het Kasteeltje in Zandvoorde, in het Lokaal Dienstencentrum Biezenbilk en sedert 2012 geef zij ook lijndansen in kader van sport overdag in sporthal Ter Beke. Jaarlijks organiseert Eliane een 5-tal dansnamiddagen in de sporthal of in ipso facto. Uren voorbereiding gaan hier telkens aan vooraf.