Samen veilig naar buiten: fase 3 van de exitstrategie

3 jun 2020
De Nationale Veiligheidsraad legde op 3 juni 2020 het verdere verloop van de exitstrategie vast. Dankzij deze beslissingen krijgen we een beter zicht op de komende zomermaanden op vlak van sociale contacten, horeca, evenementen, sport, cultuur en toerisme. De Nationale Veiligheidsraad verruimde de mogelijkheden voor sociale contacten met familie, vrienden en kennissen tot maximum 10 personen. Deze personen mogen wekelijks wisselen en gelden op individuele basis. De gemeentelijke crisiscel vergadert morgenochtend 4 juni 2020 om te kijken welke impact de beslissingen hebben op onze stad. 

De Nationale Veiligheidsraad werkt – in vergelijking met de vorige beslissingen – met een ander uitgangspunt. In principe wordt alles opnieuw toegelaten, behalve wat nog expliciet verboden is. Tot voorheen werkte de besluitvorming in deze coronacrisis andersom: alles was verboden of bleef gesloten, behalve voor toegelaten uitzonderingen. Dit betekent dat het samenscholingsverbod ophoudt te bestaan en dat we niet langer spreken van toegelaten of essentiële verplaatsingen.

Georganiseerde activiteiten
Voor alle georganiseerde activiteiten gelden bepaalde protocollen, afgesproken tussen de sector en de vakminister. Deze specifieke regels zorgen voor een veilig verloop van de georganiseerde activiteiten. Alle eerder gemaakte afspraken voor heropeningen blijven bestaan.

Beschermingsmaatregelen
De versoepelingen gaan gepaard met het opnemen van individuele verantwoordelijkheid voor zes gouden regels. Het opvolgen van deze regels is belangrijk voor je eigen gezondheid, maar ook en vooral voor het welzijn van anderen. Deze regels zijn noodzakelijk om een nieuwe doorbraak van het virus te vermijden. We zetten deze regels op een rij.

 1. Was of ontsmet regelmatig je handen. Geef geen kus of handen bij het begroeten.
 2. Doe zoveel mogelijk activiteiten in open lucht. Buiten is het risico op besmetting veel kleiner. Als dit niet kan, zorg je voor voldoende ventilatie van de ruimte.
 3. Wees extra voorzichtig voor mensen die behoren tot een risicogroep.
 4. Respecteer altijd en overal de afstand van 1,5 meter. Dit geldt niet voor mensen uit je eigen huishouden, kinderen jonger dan 12 jaar onder elkaar en mensen uit je uitgebreide bubbel van tien personen. Als je de veiligheidsafstand niet kan respecteren, dan draag je een mondmasker.
 5. Nauwere sociale contacten zijn op individuele basis mogelijk met tien verschillende personen. Deze groep mag wekelijks wisselen. Op deze manier blijven de onderlinge sociale contacten in onze samenleving nog beperkt én blijft contactopvolging haalbaar bij een eventuele besmetting.
 6. Onderneem je een groepsactiviteit? Beperk de groep tot maximum tien personen, inclusief kinderen. Dit geldt voor activiteiten bij je thuis of buitenshuis, zowel binnen als in openlucht.
Sociale contacten
Je mag dus je sociale contacten uitbreiden van vier naar tien personen. Dit geldt op individuele basis. Deze personen mogen wekelijks wisselen.

Cafés, restaurants en hotels
 • Cafés, restaurants en hotels mogen vanaf 8 juni 2020 heropenen onder een aantal voorwaarden.
  • Gasten worden aan tafel bediend.
  • Per tafel geldt er een maximum van 10 personen.
  • Obers dragen bij de bediening een mondmasker.
  • Tussen de tafels geldt een minimumafstand van 1,5 meter.
  • Er geldt een sluitingsuur vanaf 1 uur ’s nachts. Dit is ook het geval voor nachtwinkels.
 • Feestzalen mogen openen vanaf 1 juli voor maximum 50 personen. Speelhallen en casino’s blijven eveneens tot 1 juli 2020 dicht.
 • Nachtclubs, fuiven, discotheken,… blijven gesloten tot 31 augustus 2020. 

Sport
 • Alle sportactiviteiten – binnen en buiten – mogen vanaf 8 juni 2020 hervatten, in groepen niet groter dan 20 personen. Vanaf 1 juli 2020 wordt dit uitgebreid naar 50 personen.
 • Voor de contactsporten zoals judo, boksen, basketbal of voetbal blijft het beperkt tot ‘contactloos’ trainen.
 • Vanaf 1 juli 2020 wordt een zittend publiek mogelijk.
 • De startdatum voor fitnesscentra en –clubs is eveneens voorzien op 8 juni 2020.
 • Kleedkamers en douches mogen nog niet gebruikt worden.
 • Zwembaden en wellnesscentra blijven nog gesloten.
 
Activiteiten en evenementen
Kermissen en dorpsfeesten mogen pas vanaf 1 augustus 2020 opnieuw doorgaan. De voorwaarden hiervoor moeten nog bepaald worden.
 
Cultuur en vrije tijd
 • Alle culturele activiteiten mogen vanaf 8 juni 2020 zonder publiek hervatten.
 • Met publiek zijn culturele activiteiten opnieuw mogelijk vanaf 1 juli 2020. Ook hier gelden de afstandsregels en wordt het aantal toeschouwers beperkt tot maximum 200. Het dragen van een mondmasker is in deze situaties aangeraden.
 • Bioscopen en pretparken mogen eveneens op 1 juli 2020 heropenen.

Erediensten
Vanaf 8 juni 2020 zijn deze toegelaten voor maximum 100 aanwezigen, ongeacht de oppervlakte van de ruimte. Vanaf 1 juli 2020 zijn 200 aanwezigen toegelaten. Riten en symbolische handelingen met fysiek contact blijven verboden.
 

Toerisme & reizen
 • Daguitstappen en meerdaagse reizen zijn vanaf 8 juni 2020 weer toegelaten in België.
 • Vanaf 15 juni 2020 gaan onze grenzen opnieuw open voor buitenlandse reizen binnen Europa (EU, Verenigd Koninkrijk en overige landen Schengenzone), op voorwaarde dat het gastland dit toestaat.
 • Over reizen buiten Europa wordt later nog beslist.
Fase 3 exitstrategie  


Download