Rudi Vranckx | Over oorlog en problemen in deze tijd

20 jan 2022
Rudi Vranckx is een Belgisch journalist die werkt voor VRT Nieuws. Al ruim een kwarteeuw volgt hij voor de VRT oorlogen en conflicten en maakte hij documentaires voor Canvas: Een zomer als geen andere, Bonjour Congo, de Vloek van Osama, Niemandsland, Kleine Helden, IS in het Vizier, De Nomaden, Vranckx, … Hij schreef verschillende boeken, waaronder Oorlog om de geesten, Kleine Helden, Mijn Kleine Oorlog en Een zomer als geen andere.

Op woensdag 23 februari 2022 komt Vranckx naar Oudenburg! Tijdens deze lezing staat hij stil bij oorlogen en problemen van onze tijd. Afgelopen zomer reisde hij met een camper door Europa op zoek naar de impact van het coronavirus. Verder staat hij stil bij het moordende kalifaat, de radicalisering van Belgische moslims, de terreuraanslagen, de vluchtelingen, de dreiging, de groeiende kloof.

VRT-oorlogsreporter Rudi Vranckx ziet een wereld waarin verdraagzaamheid zwaar onder druk staat. Het is geen klassieke oorlog meer, van een zichtbare vijand aan de overkant, een oorlog om geld of olie of macht of grondgebied. Dat bekommert Vranckx, die de vlijmscherpe analyse van een nieuwe wereld maakt. Vranckx tekent het toekomstbeeld van onze mondiale samenleving en stelt vast dat we vooral niet mogen wegkruipen in de bunkers van de angst voor elkaar.

Voor de buitengewone moed en toewijding waarmee hij de persoonlijke verhalen van mensen die het slachtoffer zijn van conflict dichter bij de wereld brengt en strijdt voor rechtvaardigheid, ontving hij als oorlogsverslaggever in conflictgebieden de Carnegie Wateler Vredesprijs 2018. In 2019 kreeg Vranckx ook een eredoctoraat van de VUB en de ULB.

Tickets kosten 10 euro en zijn te reserveren via cultuur@oudenburg.be.