Registreer je nu ook online als orgaandonor!

7 jul 2020
Orgaandonatie … een woord waar men als gezond persoon niet echt bij stilstaat. Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen, is transplantatie van een orgaan echter de laatst mogelijke behandeling. Een hart, een lever, een nier, … kunnen een leven redden. Helaas is de vraag naar organen op dit moment nog altijd groter dan het aanbod. In België wachten meer dan duizend mensen op een orgaan.

De Belgische wetgeving voorziet dat elke Belg automatisch orgaandonor is, tenzij je zelf anders beslist. In de praktijk zullen artsen steeds overleggen met de familie. Om te voorkomen dat jouw dierbaren die moeilijke keuze in jouw plaats moeten maken, kan je jouw keuze officieel laten vastleggen.

De registratie voor orgaandonatie kan al een hele tijd bij de dienst burgerzaken. Vanaf nu is langsgaan op het stadhuis niet meer nodig, je kunt je ook online registreren op www.mijngezondheid.be.

Minderjarigen en personen die niet meer in staat zijn om hun wil alleen uit te drukken moeten zich nog steeds tot de dienst burgerzaken wenden.