Registreer je als orgaandonor op zondag 23 september

18 sep 2018
VTM lanceerde op dinsdag 18 september 2018 een nieuw televisieprogramma: Make Belgium Great Again. In dit programma zoekt presentatrice Frances Lefebure naar oplossingen voor kleine én grote problemen om van België een nog betere plek om te leven te maken.

In de eerste aflevering werd een grote sensibiliseringsactie rond orgaandonatie op poten gezet, want op dit moment wachten er nog 1212 mensen op een orgaan en sterven er elk jaar 100 mensen terwijl ze op de wachtlijst staan.
 
Ook Oudenburg steunt deze actie! Op zondag 23 september 2018 opent het stadhuis uitzonderlijk de deuren van 9 tot 13 uur. Kom langs en laat je officieel registreren! Het duurt slechts enkele minuten en je kunt er levens mee redden.

Let op! Je kan er die dag enkel terecht om je te registreren als orgaandonor. Voor andere zaken word je doorverwezen naar de normale openingsuren.
 
Je bent in België sowieso donor? Waarom is het zo belangrijk om je voorkeur te laten registreren in het stadhuis?
Dankzij de opting-outwetgeving in ons land is iedereen potentieel orgaandonor na overlijden, behalve wie zich daar expliciet tegen heeft verzet bij leven. In de praktijk nemen artsen evenwel nooit zomaar een orgaan weg bij een overledene. Als die laatste zijn of haar wil nergens heeft laten registreren, contacteert de arts de naasten van de overledene, maar zij zijn lang niet altijd op de hoogte van de wens van de overledene.
 
Wat houdt de procedure in het stadhuis precies in?
Registreren als positieve donor duurt maximum 5 minuten. Op vertoon van je identiteitskaart en na je handtekening onder het officiële document is de klus meteen geklaard. De ambtenaar voert alle gegevens in in het rijksregister en vanaf dan ben je officiëel positief geregistreerd als orgaandonor.
 
Meer informatie rond orgaandonatie vind je hier.
 
Orgaandonatie