Recyclagepark opnieuw open vanaf 7 april onder strikte voorwaarden

3 apr 2020
Nadat minister Zuhal Demir alle recyclageparken in het kader van de coronamaatregelen sloot op 17 maart 2020, mogen deze onder strikte voorwaarden opnieuw openen vanaf dinsdag 7 april 2020. De vraag om de parken terug te openen komt van heel wat gemeentebesturen. Ook stad Oudenburg heeft mee aan de kar getrokken om opnieuw gecontroleerd te mogen openen en breidt de eigen werking tijdelijk uit tot en met 19 april 2020.

De voorbije weken nam het sluikstorten toe en veel mensen wisten ook niet langer waar naartoe met hun groen- en tuinafval. Gelukkig kon de ophaling van restafval, pmd en karton gegarandeerd blijven. Vanaf volgende week dinsdag 7 april 2020 mag het recyclagepark opnieuw de deuren openen, mits de toepassing van de strenge maatregelen. Zo moet de social distancing-regel van minstens 1,5 meter steeds gerespecteerd worden, waardoor maar een beperkt aantal mensen tegelijkertijd het recyclagepark mag betreden. Er mogen slechts 7 bezoekers tegelijkertijd in het recyclagepark aanwezig zijn, daarom moeten de inwoners alleen komen. Wanneer er toch wachtrijen ontstaan, zijn de mensen verplicht om in hun wagen te wachten. Om alles ordelijk te laten verlopen is het recyclagepark enkel te bereiken vanuit de Nieuwstraat, wegrijden gebeurt via de Bekestraat. Omgekeerd rijden wordt niet toegelaten.

Bovendien wordt de werking van het recyclagepark tijdelijk uitgebreid tot en met 19 april 2020. Tijdens de reguliere openingsdagen (alle dagen behalve zondag en maandag) zullen we een hele dag geopend zijn van 9 tot 16.30 uur. Op deze manier willen we de bezoekers zo veel als mogelijk spreiden gedurende de dag. Want fysiek contact moet op elke mogelijke manier worden vermeden. Zo onder meer ook het nakijken van identiteitskaarten. Daarom zijn tot 19 april enkel niet-betalende fracties toegelaten. Dit vermijdt dat er betaalverrichtingen moeten gebeuren. Betalende fracties zoals bouwafval of brandbaar afval mogen gedurende deze periode niet aangeleverd worden. De inzameling van asbest wordt ook niet opgestart om de druk op het beschermingsmateriaal in Vlaanderen niet verder te verhogen. Het is tijdelijk ook niet mogelijk om vuilniszakken aan te kopen op het recyclagepark.
 
We vragen aan de inwoners om ook hier het gezond verstand te blijven gebruiken. Het is niet de bedoeling dat er een stormloop richting het recyclagepark komt. Daarom wordt er binnenkort een overzicht op de website geplaatst van de uren waarop het doorgaans rustig is in het recyclagepark. Indien er misbruik wordt gemaakt van deze maatregelen zullen deze worden teruggeschroefd.
 

Praktisch

Het recyclagepark zal uitzonderlijk open zijn op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 9 tot 16.30 uur en dit tot en met 19 april 2020.

Om alles ordelijk te laten verlopen is het recyclagepark enkel te bereiken vanuit de Nieuwstraat, wegrijden gebeurt via de Bekestraat. Omgekeerd rijden wordt niet toegelaten en kan bestraft worden.


Richtlijnen & maatregelen

 • Kom alleen naar het recyclagepark als het echt nodig is. Thuisblijven is nog steeds de boodschap! Kom alleen en enkel met twee indien je hulp nodig hebt bij het lossen.
 • Papier, karton en pmd breng je best niet. Maak gebruik van de tweewekelijkse huis-aan-huisophaling.
 • Heb je gereedschap nodig voor het lossen van groenafval en het opruimen van het gemorste afval? Breng dan je eigen schop, borstel of riek mee.
 • Hou er rekening mee dat de parkwachter niet zal helpen bij het openmaken of lossen van de wagen.
 • Sta je in de wachtrij: stap niet uit maar blijf wachten in jouw voertuig. Wie na 16.30 uur komt aanschuiven, wordt niet meer toegelaten op het recyclagepark.
 • Het aantal gelijktijdige bezoekers is beperkt tot maximum 7 voertuigen, heb dus geduld.
 • Volg strikt de richtlijnen op van de parkwachters en toezichters.
 • Houd altijd een afstand van minimum 1,5 meter ten opzichte van de parkwachters en andere bezoekers. 
 • Er worden tijdelijk geen huisvuilzakken, compostbakken of vaten verkocht op het recyclagepark.
 • Tijdens het bezoek vermijd je best contact met je gezicht en was je je handen grondig eens je thuis bent.

Niet- toegelaten afvalfracties 

De volgende afvalfracties mogen tijdelijk NIET aangevoerd worden:
 • Asbestafval
 • Bouw- en sloopafval
 • Brandbaar restafval (perscontainer)
 • Kringloopgoederen
 • Textiel
 • Autobanden