Zwerfkatten

13 sep 2016

zwerfkatten

De problematiek

Katten behoren tot onze oudste huisdieren. Veel gezinnen in Oudenburg hebben één of meerdere katten. Maar sommige katten lopen weg, of worden bewust door hun eigenaar op straat achtergelaten.

De kat is gerust in staat om zonder mens of huis te overleven. Zo worden ze zwerfkatten. Ze leven in binnentuinen, vrij op straat, op verlaten pleinen en begraafplaatsen, en overleven vaak omdat ze door welmenende dierenvrienden gevoederd worden. Afhankelijk van de beschikbaarheid van voedselbronnen, leven de katten solitair of vormen ze familiegroepen.

Deze katten zorgen niet alleen voor overlast (opengekrabde vuilniszakken, uitwerpselen, …) maar kunnen ook ziektes overdragen.


De aanpak

In sommige buurten zorgen zwerfkatten voor ernstige problemen. Via vangcampagnes probeert het stadsbestuur dit probleem in te dijken.

Om de dieren te vangen wordt gebruik gemaakt van speciale kooien. De gevangen katten worden naar de dierenarts gebracht en getest op ziektes. Als ze besmet zijn, laten we de dieren inslapen op een humane manier. De gezonde zwerfkatten worden gesteriliseerd of gecastreerd, gemerkt en opnieuw vrijgelaten.

Belangrijk is dat tijdens de campagne elke kat zonder chip of halsbandje als zwerfkat wordt beschouwd. Het is dus van groot belang dat je jouw kat tijdig laat chippen of voorziet van een halsbandje.

Opgelet! Vanaf maandag 19 september 2016 start in de buurt van de Rozemarijnstraat - Peterseliestraat - Tijmstraat in Westkerke een dergelijke campagne voor het vangen van zwerfkatten. Deze campagne zal duren tot en met vrijdag 23 september 2016.

Voor meer inlichtingen kan je steeds contact opnemen met de dienst milieu op het nummer 059-56 84 56 of via milieu@oudenburg.be.