Oudenburg kleurt roze

5 okt 2020
Oudenburg is sinds vorig jaar Think Pink-gemeente. Als stad zetten we daarom extra in op de strijd tegen borstkanker. Oktober is internationale borstkankermaand, het moment bij uitstek om het bewustzijn rond de ziekte in de kijker te zetten. Want vroege opsporing vergroot de genezingskansen en is dus van levensbelang. Met verschillende acties willen we komende weken het belang van de screening in de kijker zetten.

Tweejaarlijks worden vrouwen van 50 tot en met 69 jaar uitgenodigd om een screeningsmammografie te laten nemen. Hierdoor kan borstkanker vroegtijdig opgespoord worden, wat de kans op genezing vergroot. De totale dekkingsgraad  geeft het aantal vrouwen tussen de 50 en 69 jaar weer dat deelnam aan het bevolkingsonderzoek rond borstkanker of een mammografie buiten het bevolkingsonderzoek kregen. In Oudenburg ligt het cijfer op 65,6 procent, twee procent hoger dan het Vlaamse cijfer. Maar het is de ambitie om dit percentage nog drastisch te verhogen.

Om de borstkankermaand extra in de kijker te zetten, worden in onze stad verschillende bewustmakingsacties gedaan. Als eyecatcher zal het abtsgebouw in het centrum van onze stad op maandag- en dinsdagavond roze kleuren. Bovendien verkopen we in alle diensten (met loket) roze lintjes ten voordele van Think Pink en zullen er roze vlaggen op verschillende locaties in de stad hangen. Ook werd een Think Pink-boekenstand ingericht in de bibliotheek en zal het stads- en OCMW-personeel deelnemen aan Pink@Work op 23 oktober 2020. Tot slot zullen we als bestuur een brief sturen naar alle dames vanaf 50 tot en met 69 jaar uit Oudenburg om hen te wijzen op het belang om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.

Tijdig opsporen is dus belangrijk. Stad Oudenburg roept daarom op om deze deelname dus zeker niet uit het oog verliezen. Ook niet wegens COVID-19. De mammografische eenheden nemen zeer strenge maatregelen om besmetting met COVID-19 te voorkomen.

Wil je meer weten over het bevolkingsonderzoek? Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar www.borstkanker.bevolkingsonderzoek.be.