Opleiding reanimatie met AED

17 mei 2022
Stad Oudenburg organiseert in samenwerking met het Rode Kruis 2 opleidingen over reanimatie met AED. Als hartveilige gemeente vinden we het enorm belangrijk dat onze inwoners weten wat ze moeten doen bij een noodgeval. Zo kunnen we levens redden.

In België zijn er tussen de 27 en 30 onverwachte hartstilstanden per dag en er zullen er maar 3 overleven! Dus een lage overlevingskans (+/- 10%). Ongeveer 70% van de onverwachte hartstilstanden gebeurt thuis of op openbare plaatsen en vaak zijn getuigen (familie, vrienden, buren, enz.), niet op de hoogte van de levensreddende gebaren en blijven ze niet reageren. Het uitvoeren van reanimatie vanaf de eerste minuten is echter essentieel om de overlevingskans te verhogen. Het is dus bijzonder belangrijk om onze inwoners de kans te geven om reanimatie aan te leren.

Op vrijdag 27 mei (13.30 – 16.45 uur) en zaterdag 25 juni 2022 (9 – 12.30 uur) organiseert het Rode Kruis Oudenburg-Jabbeke reanimatielessen met een AED in de M. Gysselingzaal (Hoogstraat 17). Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het helpt je door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van je overnemen. Inschrijven voor één van de sessies kan via onderstaande link.

In totaal zijn er 8 AED-toestellen op Oudenburgs grondgebied: op de parking van supermarkt Spegelaere, aan de Zandvoordebrug, bij sporthal Ter Beke, aan Lokaal Dienstencentrum Biezenbilk, op het Essenthoplein in Ettelgem, op het sportterrein van KVK Ettelgem, aan de kerk van Westkerke en in Roksem. Als hartveilige gemeente vinden we het belangrijk dat inwoners weten wat ze moeten doen in een dergelijk noodgeval en gepast kunnen reageren.
 

>>> Schrijf je in voor één van de sessies <<<