Leer in 3 uur reanimatie met AED!

10 mrt 2017

Misschien heb je al wel eens gehoord van een AED (Automatische Externe Defibrillator). Dit is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem overnemen.

Om de veiligheid van de inwoners te garanderen komen meer en meer AED-toestellen in het straatbeeld. De overlevingskansen stijgen namelijk aanzienlijk wanneer een omstaander het slachtoffer binnen de eerste minuten kan reanimeren. Als ‘Gemeente met een hart’ heeft Oudenburg vijf AED-toestellen geplaatst: op de parking van Spegelaere, aan sporthal Ter Beke, op het Essenthoplein in Ettelgem, aan de kerk van Westkerke en aan ’t Centrum (Brugsesteenweg) in Roksem.

Om mensen met een hartstilstand echt te kunnen redden, en dus hartveilig te zijn, moeten omstaanders snel en juist kunnen reageren. Daarom organiseert het stadsbestuur in samenwerking met het Rode Kruis Oudenburg-Jabbeke een gratis opleiding ‘Reanimatie met AED’ in de M. Gysselingzaal (De Zuidpoort, Hoogstraat 17). Er zijn drie sessies:

  • op vrijdag 7 april 2017 van 13 tot 16.15 uur;
  • op zaterdag 8 april 2017 van 9.15 tot 12.15 uur;
  • op donderdag 4 mei 2017 van 19.30 tot 22.30 uur.

Kies één van bovenstaande sessies en schrijf je snel in want de plaatsen zijn beperkt! Voor meer informatie en/ of inschrijvingen kan je terecht op het nummer 0498-93 48 03 (na 14.30 uur) of via aedcursus@oudenburg.be.