#Kijkinuwkot voor de Aziatische hoornaar

26 mrt 2021
De Aziatische hoornaar komt steeds vaker voor in Vlaanderen. Deze exotische wespensoort vormt een grote bedreiging voor onze bijen. Onder het motto #kijkinuwkot roepen we iedereen op om goed rond te kijken in de tuin of rond je huis zodat we deze wesp een halt kunnen toeroepen.

Je herkent een Aziatische hoornaar aan haar zwarte kleur. Op haar kop en achterlijf kan je opvallende oranje plekken vinden. De poten zijn half zwart en half geel van kleur. Hiermee kan je de Aziatische hoornaar duidelijk onderscheiden van andere wespsoorten.

Wanneer een koningin een nest begint te maken, zoekt ze een beschutte plaats. Een nest is meestal lichtbruin en begint met de grootte van een pingpongbal, maar deze wordt al snel groter en groter. Aan het begin van de zomer kan een nest al de grootte hebben van een volleybal!

In de zomer beginnen de werksters een tweede, definitief nest te maken. Dit bevindt zich meestal in een hoge boomtop in de buurt van het eerste nest. Deze nesten kunnen uitgroeien tot 1 meter groot. Door het bladerdek zijn deze nesten meestal moeilijk te zien.

Denk je dat je een Aziatische hoornaar of een nest gezien hebt?
Blijf op afstand van het nest! Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden! 
Maak een foto en meld dit op www.vespawatch.be. Als het effectief om deze exotische wesp gaat, komen speurders langs om op zoek te gaan naar het nest of wordt contact opgenomen om het nest te verdelgen.
 
De professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij. Een wespenpak is onvoldoende.
 
Hieronder vind je alle informatie over deze hoornaar en wat te doen!