Een efficiënt, duurzaam en flexibel openbaar vervoer dat inspeelt op de vraag. Dat is waar De Lijn samen met de Vlaamse overheid in verschillende fases voor gaat. Vanaf 1 juli 2023 rolt De Lijn in het kader van het nieuwe vervoerplan een nieuw net uit in Vlaanderen. Daarom verandereren er ook enkele zaken met betrekking tot het openbaar vervoer in onze stad. We zetten deze even op een rijtje.
Lokale reiswegwijzigingen tussen Oostende en Oudenburg
- In Zandvoorde is er een nieuwe reisweg voor lijnen 21, 22 en 23 tussen Oostende en Oudenburg. De bus rijdt hier voortaan via de Zandvoordedorpstraat en de nieuwe haltes Zandvoorde Markt en Graanmolenstraat. De haltes en reisweg langs de Zwanenlaan verdwijnen. De reisweg in Oudenburg blijft ongewijzigd.
- Lijn 54 Oostende – Oudenburg – Jabbeke – Brugge krijgt een nieuwe reisweg tussen Oostende en Oudenburg. De bus rijdt vanuit Oudenburg niet langer via het industriegebied Plassendale maar zoals lijn 21, 22 en 23 via Zandvoorde en de Konterdam naar Oostende. Hierdoor vallen de haltes Oudenburg Abdijhoeve, Oudenburg Verhelst en Oudenburg Station weg. De Oudenburgse reizigers die naar het industriegebied van Oostende of de Oesterbank wensen te reizen dienen voortaan eerst naar het station van Oostende te gaan om daar de overstap te doen op lijn 4.
Het nieuwe net tussen Oostende en Torhout
Tussen Gistel en Ichtegem worden de eerste stappen gezet naar een volledig nieuw busnet tussen Oostende en Torhout, waarbij Westkerke een Hoppinpunt* wordt.
Lijn 51 Oostende – Gistel – Eernegem – Torhout krijgt hierdoor een nieuwe reisweg tussen Gistel en Eernegem via Westkerke.
Haltewijzigingen
De Lijn vernieuwt binnen haar nieuw net ook de benaming of indeling van verschillende haltes. Hiermee zorgen ze in de nieuwe situatie voor meer gebruiksgemak, logica en een betere herkenbaarheid of oriëntatie.
In Oudenburg zijn er nieuwe benamingen of aanpassingen voor de volgende haltes:
Lijn 51/52
- Westkerke Brug wordt Westkerke Waerebrug
- Westkerke Gemeentehuis wordt Westkerke Marktplein
- Westkerke Eernegemstraat wordt Westkerke Eernegemsestraat
Lijn 54
De haltes Oudenburg Abdijhoeve, Oudenburg Verhelst en Oudenburg Station vallen weg door de nieuwe reisweg van lijn 54.
Combimobiliteit
Het nieuwe net van De Lijn sluit aan bij de visie rond combimobiliteit: verschillende vervoersmiddelen combineren om je bestemming te bereiken. Denk aan de trein, tram, bus, een deelfiets of deelwagen. Maar ook je eigen fiets gebruiken en wandelen horen erbij. Deze nieuwe mobiliteitsvisie van de Vlaamse overheid kreeg de naam Hoppin.
*Westkerke als Hoppinpunt
Een belangrijke rol wordt weggelegd voor Westkerke waar de lijnen Oostende – Oudenburg – Brugge en Oostende – Gistel – Ichtegem – Torhout elkaar kruisen. Op beide lijnen is om het halfuur een bus voorzien, die elkaar ontmoeten in Westkerke. Daar wordt een Hoppinpunt voorzien waar vlot op de andere lijn kan overgestapt en verder gereisd worden. Zo wordt bijvoorbeeld Torhout met vlotte overstap bereikbaar vanuit Oudenburg, en Jabbeke vanuit Koekelare.
Ook de halte Oudenburg Stadhuis wordt in de toekomst een Hoppinpunt.
Je reis uitstippelen?
Dat kan via de routeplanner of app van De Lijn. Maak dus snel een account aan in de app of surf naar
delijn.be/nieuwenet.
Een nieuw vervoerplan, waarom?
Voor alle duidelijkheid: het nieuwe vervoerplan is geen keuze van de stad Oudenburg. Het is de Vlaamse overheid die dit heeft opgelegd door af te stappen van basismobiliteit en te kiezen voor basisbereikbaarheid. De Vlaamse overheid deelde Vlaanderen op in 15 vervoerregio's die elk voor zich een regionaal mobiliteitsplan moeten opstellen. Oudenburg werd ingedeeld in de vervoerregio Oostende.
De vervoerregioraad waar elk gemeentebestuur uit de vervoerregio deel van uitmaakt, gaf mee vorm aan het nieuwe vervoerplan. De Vlaamse overheid maakte destijds de keuze om af te stappen van de basismobiliteit waarbij iedereen die in een woonzone in stedelijk gebied woont, een halte had op maximum 500 meter van de woning. Voortaan wordt gekozen voor basisbereikbaarheid, waarbij er geen wettelijke normen meer zijn qua wandelafstand maar waar het aanbod wordt afgestemd op de vervoersvraag en op de reële vervoerstromen.
De start van het nieuwe vervoerplan werd een aantal keer uitgesteld, maar nu is de start gepland op 1 juli 2023. DIt plan is maar een onderdeel van de grotere mobiliteitsvisie die momenteel door de Vlaamse regering wordt uitgewerkt.