Hart voor Oekraïne

17 mrt 2022
De oorlog die momenteel woedt in Oekraïne grijpt iedereen naar de keel. In het volledige land slaan de verschillende overheden en burgers de handen in elkaar om de gevluchte inwoners een tijdelijke thuis aan te bieden. Ook Oudenburg doet het nodige om Oekraïners op te vangen.

Infomoment op 22 maart 2022

Maar liefst 20 Oudenburgse gezinnen lieten weten een plaats te hebben voor Oekraïeners op de vlucht. De eerste mensen worden ondertussen al opgevangen bij burgers thuis in Oudenburg. Deze inwoners worden begeleid door het Welzijnshuis waar nodig. Op dinsdag 22 maart 2022 om 19 uur organiseert de stad een infomoment in ipso facto voor geïnteresseerde inwoners die overwegen om tijdelijk enkele mensen op te vangen. Er wordt een algemene uitleg gegeven over de huidige juridische en administratieve stappen die moeten worden genomen. Daarnaast kunnen de gezinnen ook in gesprek gaan met medewerkers van het Welzijnshuis.

Collectieve opvang in Bikershotel

Er werd de afgelopen dagen ook gezocht naar mogelijkheden voor een collectieve opvang waarbij vluchtelingen op één plaats samen worden opgevangen. Dit vonden we in het voormalig Bikershotel in de Groenedijkstraat. In het gebouw, temidden van het polderlandschap, kunnen maximaal 54 vluchtelingen tijdelijk verblijven in 25 verschillende kamers. Er is een grote, professionele keuken beschikbaar en in het voormalige horecagedeelte zal er voldoende ruimte zijn voor begeleiding vanuit het team Welzijn.
 
Het gebouw biedt zeer veel potentieel, maar staat al enkele jaren leeg en heeft dus een grondige opknapbeurt nodig. Omdat de tijd dringt, doen we een warme oproep naar vrijwilligers.

Oproep vrijwilligers

Er is nog heel wat werk om het voormalige hotel om te vormen tot een warme thuis voor vluchtelingen. Extra handen zijn dan ook meer dan welkom om het gebouw opnieuw proper te maken, bedden te installeren, kamers in te richten,… Na aankomst van de vluchtelingen zal er ook hulp nodig zijn met het invullen van hun administratie, de weg wijzen in Oudenburg, begeleiden naar de winkel,… We willen hen hier zeker en vast warm verwelkomen zodat ze zich hier toch wat thuis kunnen voelen.
 
Ben jij geïnteresseerd om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Meld je aan op het nummer 059-40 19 95 of via dit fomulier.

Presentatie Info avond 22 maart 2022

De info in de presentatie is op datum 22 maart 2022 en onder voorbehoud van verdere wijzigingen in de regelgeving.