Een rookmelder laat je niet stikken!

8 feb 2016
België telt elk jaar meer dan 10.000 branden. Hierbij vallen jaarlijks doden en zwaargewonden. Een brand verspreidt zich sneller dan je denkt! In drie minuten kan een brand je woning of je kantoor in lichterlaaie zetten. Op tijd gewaarschuwd worden, is dus van levensbelang. Een rookmelder zorgt ervoor dat je dubbel zo veel kans hebt om een brand te overleven.

Het vuur zorgt voor veel materiële schade, maar het produceert en verspreidt ook giftige rook. En net die rook is de grootste boosdoener. Het is dus van levensbelang dat jij en je huisgenoten snel verwittigd worden als het brandt. Een wekker maakt je wakker als je moet opstaan, maar wie maakt je wakker als er ’s nachts brand uitbreekt? Rook maakt je niet wakker! Integendeel. Het vermindert je reactievermogen en brengt je dieper in slaap.

Wat is een rookmelder?
Een rookmelder is een klein apparaat dat tegen het plafond wordt opgehangen en een scherp geluid maakt als het rook detecteert. Iedereen in huis wordt wakker en kan tijdig de woning verlaten in geval van rookontwikkeling.

Enkele misverstanden over rookmelders.
- Een rookmelder is duur. Helemaal niet! Een goed toestel kost 20,00 à 40,00 euro en geeft je 10 jaar gemoedsrust. Dat is zo’n 0,30 euro per maand!
- Een rookmelder geeft vaak een vals alarm. Dat klopt niet! Hang de rookmelder correct op. Zo heb je minder kans op vals alarm en gaat die alleen af als het nodig is: om je leven te redden.
- Een rookmelder installeren is moeilijk. Ook dat klopt niet, een rookmelder installeren is kinderspel!

Investeer in een goede rookmelder, hang de rookmelder op de juiste plaats en test en onderhoud deze maandelijks.
 
Met een rookmelder heb je dubbel zo veel kans om een brand te overleven! 
 
Meer info?
De brandpreventieadviseur
T 050-43 28 22 | E brandpreventieadviseurs@zone1.be | W www.zone1.be