Coronalert aan = samen corona verslaan

30 sep 2020
Vanaf 30 september 2020 kan je de app 'Coronalert' op je smartphone downloaden. Coronalert is een gratis en gebruiksvriendelijke app om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Zo waarschuwt de app je als je in nauw contact bent geweest met iemand die het virus heeft, ook indien je die persoon niet persoonlijk kent. Nauw contact betekent minstens 15 minuten op minder dan 1,5 meter. Coronalert draagt op die manier bij tot snellere, meer krachtige contactopsporing. Hoe meer mensen de app downloaden, hoe nauwkeuriger de werking van de app.

Hoe werkt de app?

De app kan:
  • je waarschuwen als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte op het coronavirus. Dit gebeurt anoniem. Je weet dus niet met wie, waar en wanneer;
  • je adviseren over wat je moet doen om jezelf en anderen te beschermen;
  • andere gebruikers van de app, waarmee je in nauw contact stond, anoniem waarschuwen als je zelf positief zou testen op het coronavirus.
De app houdt voor iedere appgebruiker een anonieme lijst bij met alle telefoons die de laatste weken minstens 15 minuten op anderhalve meter bij jou in de buurt waren.
 
Test iemand in jouw lijstje positief bij de dokter? Dan geeft de app je een rood signaal. Dat wil niet zeggen dat je besmet bent, je loopt gewoon een hoger risico. De app geeft je instructies en je kan je laten testen. In de app kan je bovendien aangeven dat je een test wilt doen. Je krijgt dan een testcode. Daarmee ga je naar de dokter.
 
Als blijkt dat je besmet bent, komen je testcode en uitslag samen in een centrale database. Wanneer iemand met jou minstens een kwartier lang in contact is geweest op anderhalve meter, dan krijgt die persoon op zijn beurt ook een rood scherm te zien. Er is geen naam, telefoonnummer of locatie zichtbaar waar de besmetting gebeurde. Je privacy blijft behouden.

Moet je zelf een corona-test ondergaan? Verwittig dan je arts dat je Coronalert gebruikt. Dan kan je het resultaat ook in je app krijgen. Bij een positief resultaat worden jouw nauwe contacten anoniem verwittigd.

Blijf alert

Het is niet omdat je een groen scherm te zien krijgt, dat je 100% zeker safe bent. Je kan altijd iemand tegenkomen die besmet is en geen symptomen vertoont. De app houdt bovendien ook geen rekening met mensen die de corona-app niet gebruiken. De werking van de app wordt dus nauwkeuriger wanneer zoveel mogelijk mensen de app effectief downloaden. Motiveer dus iedereen in je omgeving om de app te gebruiken! 

Alle info over deze app vind je op de website coronalert.be.