Charter Gezonde Gemeente ondertekend

19 jun 2019
Op 19 juni 2019 vond in het statige stadhuis van Brugge de eerste jaarlijkse Preventietop plaats. De schepenen van gezondheid van de lokale besturen uit de regio Brugge-Oostende-Veurne tekenden present en wisselden ervaringen uit over hoe ze een gezonde leefstijl in een gezonde omgeving bij hun burgers kunnen brengen.  Oudenburg ondertekende tijdens de kick off van deze Preventietop het Charter ‘Gezonde Gemeente’.  Hiermee wil het stadsbestuur aan elke burger kansen bieden om gezond(er) te leven. Een gezonde geest in gezond lichaam in een gezonde stad, daar gaan we voor! 

21 lokale besturen ondertekenden het Charter ‘Gezonde Gemeente’: Alveringem, Beernem, Blankenberge, Bredene, Brugge, Damme, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Knokke-Heist, Koekelare, Koksijde, Middelkerke, Nieuwpoort, Oostende, Oostkamp, Oudenburg, Torhout, Veurne, Zedelgem, Zuienkerke. Door het charter te ondertekenen, maken de lokale besturen een statement: stuk voor stuk willen ze hun inwoners maximale kansen bieden op een goede gezondheid en levenskwaliteit. 

Elke Gezonde Gemeente engageert zich om tijdens de legislatuur 2019-2024 verder werk te maken om iedereen, en de meest kwetsbaren in het bijzonder, kansen te bieden en te stimuleren om gezond te leven in een gezonde omgeving. Het gaat over een gezonde publieke ruimte, toegankelijke zorg- en welzijnsvoorzieningen, gezonde wijken en woningen, een gezond klimaat, veiligheid, enzovoort.

De lokale besturen staan er niet alleen voor. Logo Brugge-Oostende staat voor hen klaar met informatie en inspiratie en coacht hen naar een lokaal preventief gezondheidsbeleid ‘Gezonde Gemeente’, steeds op hun maat. Een stad of gemeente werkt samen met het Logo aan meer bewegen, meer gezonde voeding, meer veerkracht, meer kankers voorkomen of vroegtijdig opsporen, gamen met mate, minder tabak en alcohol, gezond ouder worden, gezonde publieke ruimte … 

‘Gezonde Gemeente’ is een initiatief van de Vlaamse Logo’s, het Vlaams Instituut Gezond Leven en met als nauw betrokken partners de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), met de steun van de Vlaamse overheid. 
 
Charter Gezonde Gemeente (c) Dieter Meyns
(c) Dieter Meyns
 
 
 

 
Charter Gezonde Gemeente