Aanpak zwerfkatten

25 okt 2019
Katten behoren tot onze oudste huisdieren. Veel gezinnen in Oudenburg hebben één of meerdere katten. Maar sommige katten lopen weg, of worden bewust door hun eigenaar op straat achtergelaten.

De kat is gerust in staat om zonder mens of huis te overleven. Zo worden ze zwerfkatten. Ze leven in binnentuinen, vrij op straat, op verlaten pleinen en begraafplaatsen, en overleven vaak omdat ze door welmenende dierenvrienden gevoederd worden. 

Afhankelijk van de beschikbaarheid van voedselbronnen, leven de katten solitair of vormen ze familiegroepen. Deze katten zorgen niet alleen voor overlast (opengekrabde vuilniszakken, uitwerpselen, …) maar kunnen ook ziektes overdragen. 

Alle katten en kittens moeten gecastreerd/gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn en/of voor verkoop of adoptie. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn. Katten die geboren zijn tussen 31 augustus 2014 en 31 maart 2018 moeten steriel gemaakt zijn tegen 1 januari 2020.


De aanpak


In sommige buurten zorgen zwerfkatten voor ernstige problemen. Via vangcampagnes probeert het stadsbestuur dit probleem in te dijken.

Om de dieren te vangen wordt gebruik gemaakt van speciale kooien. De gevangen katten worden naar de dierenarts gebracht en getest op ziektes. Als ze besmet zijn, laten we de dieren inslapen op een humane manier. De gezonde zwerfkatten worden gesteriliseerd of gecastreerd, gemerkt en opnieuw vrijgelaten of naar het dierenasiel Blauwe Kruis gebracht, indien de dieren zichtbaar gesocialiseerd zijn.  

Belangrijk is dat tijdens de campagne elke kat zonder chip of halsbandje als zwerfkat wordt beschouwd. Het is dus van groot belang dat je jouw kat tijdig laat chippen of voorziet van een halsbandje.

Voor meer inlichtingen kan je steeds contact opnemen met de dienst milieu op het nummer 059-56 84 56 of via milieu@oudenburg.be

Vanaf maandag 4 november 2019 start een campagne voor het vangen van zwerfkatten aan het kruispunt Oude Brugseweg - Zeeweg. Deze campagne zal duren tot en met donderdag 7 november 2019.