Luna De Vlam

 

Deze jongedame heeft op haar prille leeftijd al verschillende medailles gewonnen en titels verworven o.a. door haar rope skippingtalent. Ze is hier door haar nichtje op zesjarige leeftijd ingerold en had de smaak onmiddellijk te pakken.
Naast haar sportcarrière ambieert ze ook een toekomst in de mode en vorig jaar schopte ze het zelfs tot derde eredame op de missverkiezing Miss Fashion 2022.

Heeft iemand je destijds geïnspireerd om te beginnen met rope skipping?
"Vroeger op de speelplaats op school heb ik veel met een springtouw gesprongen, maar mijn nichtje volgde rope skipping in Oudenburg en vroeg om eens mee te gaan. Ik was toen 6 jaar en nam deel aan competities met de club van Oudenburg. Daarna ben ik naar de club in Oostende overgestapt waar ik gesprongen heb van de mini’s tot de beloften (ongeveer 13 jaar oud). Later volgde ik nog 4 jaar les en werd ik met het team wereldkampioen beloften in Hongkong. Momenteel ben ik niet meer aangesloten bij een club, maar ik geef nu wel zelf les aan de 14- tot 17-jarigen recreatieve rope skippers in Brugge. Op aanvraag begeleid ik ook sportkampen.”

Wat vind je het leukste aan rope skipping als competitiesport?
"Competitie in het buitenland is het leukst. Iedereen kent elkaar en is vriendelijk. Iedereen supportert voor iedereen alsof we één grote familie zijn. Via sociale media houden we onderling contact met elkaar en het is ook al gebeurd dat er mensen blijven slapen bij elkaar.”

Het Wereldkampioenschap in Hongkong is waarschijnlijk wel een hele ervaring geweest, is er één iets dat je altijd is bijgebleven?
"In Hongkong kreeg ik net voor ik het podium op moest een bloedneus. Dit is uiteraard iets dat je niet snel vergeet. Toen was er even stress, maar achteraf kunnen we daar gelukkig mee lachen. Mijn wedstrijd in Amerika zal mij daarnaast ook altijd bijblijven. Ik nam er deel als enigste Belgische rope skipper, maar ik werd enorm aangemoedigd door iedereen in de zaal, concurrentie of niet.  Dit deed enorm deugd en het getuigt er nog maar eens van hoe familiaal de sfeer is tijdens buitenlandse competities.”

Je hebt heel wat medailles behaald met deze sport. Op welke ben je het meest trots?
"Dat zijn de zilveren en gouden medailles die we behaalden met het team in het World Youth Tournament in Hong Kong. Op 14-jarige leeftijd een medaille winnen op het WK is sowieso een onvergetelijk moment.”

Jouw ouders hebben jou altijd gesteund in de sport die je deed. Was dit ook omdat zij actief waren als coach?
"Mijn papa was bondscoach van de Belgische federatie ropeskipping en is uiteraard  trots op mij en wat ik al bereikt hebt.  Mijn mama is mijn mental coach en zorgt ervoor dat ik me goed voel en blijf voelen in alles wat ik doe.”

Naast sport ben je ook bezig met mode. Je studeerde de richting mode in het Ensorinstituut in Oostende. Hebben deze studies jou de nodige stimulans en motivatie gegeven om deel te nemen aan Miss Fashion?
"Neen, alleszins niet rechtstreeks. Van kleins af aan heb ik altijd gezegd dat ik wou meedoen aan een missverkiezing zoals Miss België. Achteraf heeft de organisatie van Miss Fashion zelf contact opgenomen met mij met de vraag of ik niet wou deelnemen aan de wedstijd. Ik heb dit voorgelegd aan mijn ouders en zij hebben gezegd dat ik dit mocht proberen.”

Je hebt het vorig jaar uiteindelijk geschopt tot derde eredame. Welke lessen neem je zeker mee naar de toekomst?
"Dat je gewoon jezelf moet blijven en dat het best ok is om een beperking, zoals autisme, te hebben of anders te zijn. Mijn vorm van autisme heeft me niet veel beperkingen opgelegd door de goede ondersteuning van mijn ouders, maar ik wil met mijn deelname aan Miss Fashion tonen dat iedereen met of zonder beperkingen dezelfde kansen verdient. Deelnemen aan deze wedstrijd heeft mijn zelfvertrouwen zeker laten groeien.”

Wat is één van jouw favoriete plekjes in Oudenburg?

"De volledige abdijsite draag ik een warm hart toe en brengt voor mij heel wat nostalgie met zich mee. Mijn ouders zijn nog in de vroegere Abdijhoeve getrouwd en ikzelf heb de voorbije jaren gewerkt bij Bar Abbaye (de pop-up bar die tijdens de zomer van 2020 en 2021 op het binnenplein van de Abdijhoeve gevestigd was).  Daarnaast heb ik in 2019 in ipso facto een sporttrofee ontvangen.”