Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat plan je: het uur van opstaan, welk ontbijt, begin en einde van de werkuren, de afspraken, welke boodschappen, al dan niet kiezen voor een huwelijk, voor kinderen, enz. Dat je ook plannen kan maken in het licht van je toekomstig sterven komt niet in je op of schuif je bewust voor je uit, naar later.
Toch is het belangrijk, bij 1 op 2 mensen wordt de stervensfase beïnvloed door medische handelingen of beslissingen. Het is daarom niet slecht om stil te staan bij wat je zelf wil, als toekomstige patiënt. Informeer je goed vooraf, wanneer je nog in goede gezondheid verkeert. Wat zijn jouw rechten als patiënt? Kan je zinloze medische handelingen weigeren? Wat is palliatieve zorg? Hoe zit de levensbeëindiging op verzoek in elkaar? Wat als je wilsonbekwaam bent? Welke voorafgaande wilsverklaringen zijn nuttig? Praat ook vooraf met je dierbaren over je wensen, inzichten en plannen hieromtrent. Dat vermijdt onduidelijkheden en verwarring wanneer het er op aan komt.
Bij vroegtijdige zorgplanning denk je na over je wensen over toekomstige zorg. Samen met jouw familie, de (huis)arts en andere belangrijke zorgverstrekkers bespreek je jouw wensen en noden. In België bestaan er vijf wilsverklaringen. De meest bekenden zijn omtrent euthanasie en donatie. Je kan wilsverklaringen opstellen en registeren wanneer je nog wilsbekwaam bent. Zorgverleners kunnen zo rekening houden met jouw wil wanneer je deze niet langer kan uitdrukken.
Zitdag LEIF (LevensEinde Informatie Forum) in LDC Biezenbilk.
Maandelijks beantwoordt een deskundige vrijwilliger jouw vragen omtrent het levenseinde.
De zitdag gaat door elke eerste woensdag van de maand tussen 9 en 12 uur.
Een afspraak maken is verplicht en kan via 059-40 19 95.