Jerome Debeer
Al jarenlang staan
Jerome en zijn familie bekend in en rond Oudenburg voor het verkopen van heerlijke
ijsjes. Jerome heeft dit zelf een
veertigtal jaar gedaan, waarna zijn zoon en schoondochter het van hem
overnamen.
Waarom
is jullie ijs zo bekend, denk je?
"Omdat het bedrijf al drie generaties lang meegaat, dus van
de grootvader tot de zoon en de kleinzoon. Eigenlijk zit de hele familie, waaronder ook de nonkels, in de
ijsindustrie.
Al het ijs wordt ook zelf gemaakt. ‘s
Morgens haalden we de verse melk van de boer om vervolgens het ijs te draaien
en in de namiddag tot de avond het ijs te verkopen.”
Was
dit jouw droomjob?
"Eigenlijk heb ik nooit gedacht aan een droomjob, aangezien
het bij ons vanzelfsprekend was dat de zoon het werk van de vader overnam. Ik heb nooit anders gezien thuis en ben
geboren in de ijsindustrie, dus het was sowieso de bedoeling dat ik mijn vader
opvolgde.”
Hoe
werd de ijsjesronde precies geregeld?
"Ondertussen is het de derde generatie die ‘IJsjes Debeer’
voortzet, nadat ikzelf ongeveer 40 jaar ijsjes heb verkocht. Vroeger gebeurde dat met een bakfiets met
toeter die toen nog door een hond voortgetrokken werd. Later kwam er dan een
motorfiets aan te pas en nog later een auto met een muziekje om de mensen te laten
weten dat er ijsjes konden gekocht worden.”
Welke
smaken zijn er ondertussen allemaal?
"Ondertussen
zijn er ongeveer een dertigtal smaken, maar het is onmogelijk om dat allemaal
te maken en mee te nemen op je ronde. Rekening houdend met de andere frisco’s
die je ook moet verkopen, is dit onbegonnen werk. Er wordt dus vooral gefocust op de
standaardsmaken: vanille, aardbei, pistache, chocolade,…”
Wat
is jouw favoriete smaak?
"Geef mij
maar de basis van elke smaak: vanille.”
Wat is één van jouw favoriete plekjes in Oudenburg?
"Sowieso het Bolsjevistenplein waar ik als
kind vaak speelde.”