Identiteitsbewijzen voor kinderen tot 12 jaar (kids-ID)

De kids-ID is een officieel elektronisch identiteitsdocument voor Belgische kinderen jongeren dan 12 jaar. De identiteitskaart heeft een geldigheid van maximum 3 jaar. De kaart bevat verschillende identiteitsgegevens en een foto van het kind. Ze is ook voorzien van meerdere veiligheidselementen die pogingen tot vervalsing bemoeilijken.

Het is een geldig reisdocument waarmee kinderen kunnen reizen in landen van de Europese Unie en in sommige landen daarbuiten. Wanneer je naar een land reist waar de kids-ID niet geldig is, moet je een paspoort (reispas) aanvragen.

De kids-ID is niet verplicht, tenzij het kind naar het buitenland gaat en geen paspoort (reispas) heeft.

Hiervoor breng je de volgende zaken mee:

  • een recente pasfoto met witte achtergrond (opgelet! De kwaliteit wordt heel streng beoordeeld!);
  • 7,70 EUR;
  • het oude identiteitsbewijs of kids-ID of het attest van verlies of diefstal;
  • het kind dient mee te komen voor de identificatie.

De leveringstermijn voor een kids-ID ligt tussen de 3 en 4 weken. In die tijd ontvang je een omslag met codes. Dit is de uitnodiging om de kids-ID af te halen en via de codes de kaart te activeren bij de dienst burgerzaken.

Het gaat om volgende codes:

  • een code om de kaart te activeren en een code om de kaart te gebruiken voor elektronische toepassingen en diensten, als je dat wil;
  • een code "contact ouders".Daarmee geef je een lijst met telefoonnummers door die in nood gebeld kunnen worden. Die lijst stel je zelf samen in de volgorde van je voorkeur, en kan je nadien zo vaak wijzigen als je wil. Het gebruik van de lijst met nummers is niet verplicht.

Wie zijn kaart sneller wil, kan gebruik maken van spoedprocedure dringend of zeer dringend. Uiteraard ligt de kostprijs hierbij wel hoger.


Prijs

gewone procedure
leveringstijd 3 weken

7,70 EUR


spoed procedure levering in de gemeente
leveringstijd 1 werkdag

105,00 EUR


spoed procedure levering in Brussel
leveringstijd 1 werkdag
141,90 EUR