AED-toestellen

Om de veiligheid van de inwoners te garanderen zijn er verschillende AED-toestellen op het Oudenburgse grondgebied. Wanneer een persoon in nood is, biedt dit toestel een essentiële aanvulling op het toedienen van de eerste hulp tot de komst van de hulpdiensten. Ook in Oudenburg werden in de loop van september twee AED-toestellen geplaatst. Deze werden op strategisch gekozen plaatsen neergezet in de verschillende deelgemeenten.

AED is de afkorting van Automatische Externe Defibrillator, een computergestuurd toestel dat in staat is levensbedreigende hartritmestoornissen op te sporen, te analyseren en eventueel te behandelen door middel van een elektroshock. Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken. Het hart kan na de stroomstoot weer zelf proberen een hartritme te krijgen. Het kenmerkende aan de AED, is dat dit in België door iedereen (dus zelfs kinderen) mag gebruikt worden, omdat het toestel 100% veilig is en enorm gebruiksvriendelijk is dankzij de gesproken instructies.

Opgelet! De AED-toestellen in Westkerke, Roksem en aan sporthal Ter Beke hebben een nachtverlichting. Dit wil zeggen dat ze beginnen te flikkeren (wit licht) wanneer het donker wordt. Dit is dus geen foutmelding. 

 

AED Oudenburg

 

Demofilmpje