Zwerfkatten
Sinds 1 september 2012 moeten alle katten die in de Belgische asielen worden binnengebracht al gesteriliseerd of gecastreerd, geïdentificeerd en geregistreerd worden voor ze ter adoptie worden aangeboden.
Deze regel werd nadien uitgebreid naar particulieren en kwekers. Wie sedert 1 september 2014 een kat wil verkopen of weggeven, dient er voor te zorgen dat het dier gesteriliseerd of gecastreerd is. Vanaf die datum is ook registratie verplicht om identificatie mogelijk te maken.
Deze maatregel moet het aantal zwerfkatten en het aantal katten dat in een asiel belandt in toom houden. Een niet-gesteriliseerde kattin kan per jaar twee keer werpen en tijdens haar leven tientallen nakomelingen voortbrengen. Een behoorlijk aantal ervan dreigt vroeg of laat in een asiel te belanden of als zwerfkat in de natuur te worden achtergelaten. De enige afdoende manier om dat in te perken, is een sterilisatie (of een castratie) en een registratie.
Als er niet onmiddellijk een nieuw baasje wordt gevonden, dan dumpen veel mensen de katjes vaak op straat. Zo ontstaan de problemen van zwerfkatten. Deze katten zorgen voor overlast (opengekrabde vuilniszakken, uitwerpselen, …) maar kunnen ook ziektes overdragen. Veel katten overleven in buurten waar dierenvrienden hen voederen.
Zijn er veel zwerfkatten in de buurt, dan kan u dit melden aan de dienst milieu. Na een onderzoek zal de technische dienst deze zwerfkatten komen vangen en naar de dierenarts gebracht. Daar worden ze onderzocht en indien ze gezond zijn, worden ze gesteriliseerd of gecastreerd en teruggeplaatst. Als ze niet gezond zijn, laten we de kat inslapen.
Het is van belang om uw huiskat te laten chippen of een halsband om te doen. Alleen zo kunnen we het probleem van de zwerfkatten in te dijken.