Geschiedenis

Midden het West-Vlaamse polderlandschap, op de grens tussen de polders en de zandleemstreek, ligt Oudenburg, een oase van rust op amper enkele kilometers van de drukke Noordzeekust en van het historische Brugge.

Oudenburg behoort tot de oudste steden van ons land. De Romeinen bouwden er al in de vierde eeuw een castellum als verdediging tegen de invallende Saksische zeerovers. Toen grensde de grillige kustlijn nog aan de zoom van de latere stad. De vierkante structuur van dit fort tekent zich nog duidelijk af in de huidige dorpskern. Ook tijdens de Middeleeuwen speelde Oudenburg een niet onaardige rol in Vlaanderen. In dit kader vermelden we de stichting, omstreeks 1084, van de Sint-Pietersabdij. Op het gebied van de lakennijverheid behoorde Oudenburg tot de voornaamste nederzettingen in Vlaanderen. Het is een stad met een eeuwenoud verleden, waaraan nog ettelijke monumenten herinneren.

Oudenburg is sinds 1977 een samensmelting van Oudenburg, Ettelgem, Roksem en Westkerke.

Oudenburg ligt in de achtertuin van de Noordzee en de voortuin van werelderfgoedstad Brugge. Kortom, het beste van twee werelden. Met haar rijke Romeinse geschiedenis en mooie stukjes natuur heeft Oudenburg heel wat te bieden.

 

Wil jij meer weten over de geschiedenis van Oudenburg? Lees dan hieronder verder!