Eric Desmet

 

Deze naam doet bij velen een fietsbelletje rinkelen.  Erik is namelijk al van kinds af aan gefascineerd door de fiets.  Als jonge gast nam hij deel aan koerswedstrijden en zijn prijzengeld spendeerde hij het liefst aan zijn grote passie, retrofietsen.
Na elke koers dronk hij een bruine pater om weer te herstellen.  Zo is zijn voorliefde voor bier ontstaan en heeft dit de aanzet gegeven tot het brouwen van eigen bier in ’t Steedje.

 

Hoe ben je van koersfietsen tot bij Hoge Bi gekomen?
"Ik heb altijd graag gefietst en was op zoek naar iets waar ik echt snel mee kon rijden. Met zo’n Hoge Bi kan je gemakkelijk snelheden halen tot 60km per uur.  De trappers zitten op het voorwiel dat veel groter is dan het achterwiel. Dus met één omwenteling ga je 8 meter vooruit en kan je dus serieus gas mee geven.  Op dat moment durfde ik ook nog veel meer waardoor ik met vallen en opstaan heb leren fietsen op de Hoge Bi.”

Wat was precies de motivatie om brouwer te worden?
"Mijn vader was bakker in Ettelgem en hij zag in mij zijn opvolger.   Zo moest ik naar de bakkerijschool in Gent, maar dat liep niet 100% volgens plan. Het was eigenlijk ook mijn vader die me de liefde voor bier heeft meegegeven. Hij zei dat je na een koers nooit een cola of limonade mocht drinken, maar altijd een zwaar bruin bier.
De koers is uiteraard de volkssport bij uitstek in ons land en zo kwam ik via mijn hobby overal in Vlaanderen. Ik leerde al snel de verschillende smaken en kleuren kennen van de lokale bieren de mij motiveerden om van graan geen boord, maar bier te maken.
Na een tijdje wakkerde de bierinteresse zodanig aan dat ik besloot om de bakkerijschool te verlaten en in te wisselen voor de brouwerijschool aan de overkant van de straat. Uiteindelijk resulteerde dit in brouwerij ’t Steedje waar ik jarenlang achter de roerstaaf stond.
Alles in mijn leven is eigenlijk met elkaar verbonden. Ondanks mijn passie voor bier was ik een sportman van mentaliteit. Mijn prijzengeld ging telkens naar mijn passie en dus investeerde ik het gewonnen geld in een historische fietscollectie die is uitgegroeid tot wat het op vandaag is met bepaalde fietsen die meer dan 200 jaar oud zijn.”

Waar houd je je nu vooral mee bezig, nu je op pensioen bent?
"Momenteel organiseer ik retrokoersen en koerswedstrijden op de Hoge Bi en ben ik voorzitter van ORE (Onvergetelijke Retrofietsen Ettelgem).”

Wat is één van jouw favoriete plekjes in Oudenburg?

"Het liefst van al ga ik naar de markt in Oudenburg om daar mensen tegen te komen en even wat bij te praten.”