Beeldbank

Via de beeldbank Souvenhiers wordt beeldmateriaal met erfgoedwaarde over Oudenburg en haar deelgemeenten gepubliceerd. Dat kan gaan om oude foto's, prentbriefkaarten, pentekeningen, affiches... Bovendien komen er verschillende thema's en onderworpen aan bod, zoals straatbeelden van vroeger, verdwenen landschappen, verdwenen gewoonten en gebruiken, het verenigingsleven en tal van andere evenementen. 

De beeldbank wordt aangevuld door de Erfgoedkring 8460. Daarbij worden beelden met erfgoedwaarde verzameld, geselecteerd en gedigitaliseerd. De beelden krijgen een beschrijving en worden via de beeldbank voor het brede publiek ontsloten. Om de beelden goed te bewaren, worden de digitale moederbestanden vervolgens door het stadsarchief bewaard. Ook het beeldmateriaal van het stadsarchief wordt via de beeldbank ontsloten. 

Ook foto's van Ichtegem, Koekelare en Torhout zijn via de beeldbank Souvenhiers terug te vinden. Dit omdat de beeldbank in samenwerking met Ginter, een intergemeentelijk samenwerkingsverband op vlak van bibliotheek-, cultuur- en erfgoed, werd verwezenlijkt. 

Onderaan deze pagina kan je een handleiding vinden over hoe je de beeldbank kan raadplegen en gebruiken. Wil je zelf foto's delen van de beeldbank? Vermeld dan zeker de bron. Dat kan bijvoorbeeld op volgende manier: 

(eventuele) achternaam van de fotograaf, (eventuele) initialen fotograaf, Titel afbeelding. Beeldbank Souvenhiers Erfgoedkring 8460. Geraadpleegd op datum, van www.souvenhiers.be.  

Heb je zelf ook (erfgoed)foto's? 

Indien je ze graag ook op de beeldbank ziet verschijnen, dan kan dat. De Erfgoedkring 8460 organiseert soms beeldbanksessies. Tijdens deze sessies digitaliseert de Erfgoedkring 8460 jouw beeldmateriaal. De originele exemplaren krijg je daarbij terug. Wacht je liever niet tot dan? Neem dan gerust contact op via beeldbank@oudenburg.be om een afspraak te maken om de beelden in te scannen. Ook dan krijg je de originele exemplaren terug. Jouw bijdrage aan het verzamelen en bekendmaken van het erfgoed in Oudenburg wordt sowieso gewaardeerd. 

Heb je zelf geen (erfgoed)foto's, maar wil je toch helpen? Dat kan door andere personen die je kent die eventueel (erfgoed)beeldmateriaal hebben van dit initiatief op de hoogte te brengen. Wil je ook op andere manieren helpen? Contacteer dan de Erfgoedkring 8460. Dat kan via erfgoedkringoudenburg@oudenburg.be. Jouw hulp is zeker welkom! 

 
Erfgoedkring Oudenburg
Marktstraat 25
8460 Oudenburg
T 059-56 84 00
F 059-56 84 00