Komende activiteiten

25 februari 2024 - Migratie in onze regio in de 16de eeuw - voordracht door Werner Peene

Migratie is van alle tijden. Ook in onze 16de eeuw waren er heel wat mensen die wegtrokken naar "betere" oorden en mensen die hier hun plaats kwamen innemen. Welke impact had dit op het dagelijkse leven indertijd en wonen nu nog afstammelingen van die inwijkelingen na al die eeuwen in onze regio? Heeft die migratie sporen nagelaten? U komt het allemaal te weten in deze voordracht door Werner Peene.
Leden: 3 euro, niet-leden: 5 euro
Locatie: Dorpshuis 't Centrum in Roksem (Vrije Basisschool De Tandem, Brugsesteenweg 97, Roksem). 
Wanneer? Zondag 25 februari 2024 om 10 u. 

Lees meer

9 maart 2024 - workshop: enten van perenbomen

Handen uit de mouwen! Tijd voor vuile vingernagels! Tijdens deze workshop leren we hoe we perenbomen kunnen enten met de nadruk op oudere rassen. Een mooi voorbeeld van levend erfgoed!

Leden: 3 euro, niet-leden: 5 euro
i.s.m. Tuinhier Oudenburg

*Tuin Annoëba: Akkerstraat 54, Oudenburg

Lees meer

20 en 21 april 2024 - Wandeling rond Fort Plassendale - Plassendale 1700

Exact vier eeuwen lang worden de sluisdeuren van Plassendale vakkundig door de sluismeesters bediend en dat wordt op Erfgoeddag gevierd. Met een wandeling rond het oude fort blikken wij terug op het dagelijkse leven van de fortbewoners en hun vele avonturen. Intussen wordt het sluizencomplex een weekend lang bezet door het Spaanse Regiment Spinola en vindt op de zolder van het Tolhuis een expo plaats. Spektakel verzekerd op "Plassendale 1700"
Zaterdag 20 en zondag 21 april
telkens om 10 en 14 uur
Wandeling gratis
i.s.m. ‘t Spaans Tolhuis
*Afspraak aan het ponton voor ‘t Spaans Tolhuis
Voor het volledige programma van Plassendale 1700: zie www.spaanstolhuis.be
Lees meer

2 JUNI 2024 - OP BEZOEK BIJ DE BUREN: WANDELTOCHT IN ZANDVOORDE

Hier drong de zee ooit diep het land in hadden de heren van het Quaet kasteel (Duyvelstorre) het voor het zeggen. Een moordpoging op een boerderij zette het dorp in rep en roer. Werd Zandvoords Marietje de eerste vrouwelijke burgemeester van België? Doolt de Keignaertduvel in het duister nog altijd langs de oevers van de Keignaert?
Leden: 3 euro, niet-leden: 5 euro. Verzamelen aan de kerk van Zandvoorde.
Lees meer

8 september 2024 - Open Monumentendag - Wandeling Charles Pil in Oudenburg

Maak kennis met het Oudenburgse oeuvre van Charles Pil tijdens een begeleide wandeling! Hij was een van de productiefste West-Vlaamse bouwmeesters uit de periode einde 19de-eerste helft 20ste eeuw. Pil was vooral actief in Oostende maar ook in Oudenburg liet hij heel wat pareltjes na die het straatbeeld bepalen. Vandaag worden heel uitzonderlijk enkele van zijn huizen opengesteld!
Start om 10 of 14 uur
Toegang gratis
i.s.m. dienst Cultuur stad Oudenburg 
Lees meer

20 oktober 2024 - In de hemel is geen bier... Bezoek brouwerij Strubbe Ichtegem

Brouwerij Strubbe, vroeger bekend als De Maagd van Gent, is een Belgische familiale brouwerij in Ichtegem. Ze bestaat sinds 1830. We snuffelen er tussen de brouwketels en proeven uiteraard de lekkere bieren van de zevende generatie brouwers!
Een Houten kop na een Dikke Mathile? Dat kan! Gedenk: in de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier!
Leden: 3 euro, niet-leden: 5 euro
*Markt 1, 8480 Ichtegem
Lees meer

17 NOVEMBER 2024 - PIETER POURBUS: VERBLUFFEND ACCURAAT! VOORDRACHT DOOR JAN TRACHET

U dacht dat alles al geweten was over over de beroemde kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus uit 1561? Het multidisciplinair onderzoek van Jan Trachet bracht evenwel heel wat nieuwe inzichten over deze kaart aan het licht, terecht erkend als Vlaams Topstuk! Misschien ontdekken we deze voormiddag wel iets over Oudenburg, Ettelgem, Roksem en Westkerke?
Leden: 3 euro, niet-leden: 5 euro
Lees meer
 
Erfgoedkring Oudenburg
Marktstraat 25
8460 Oudenburg
T 059-56 84 00
F 059-56 84 00