Beeldbank

Wat is de beeldbank?

De beeldbank bevat digitale beelden van Oudenburg en haar deelgemeenten met een erfgoedwaarde. Oude foto’s, prentbriefkaarten, pentekeningen en affiches vormen het voornaamste deel van de collectie. Door een veelvoud aan thema’s en onderwerpen toont de beeldbank het straatbeeld van vroeger, verdwenen landschappen, lokale sportclubs, het verenigingsleven en tal van vroegere evenementen in onze polderstad. Op die manier proberen we dit beeldend materiaal te bewaren en te ontsluiten voor iedereen met een interesse in het erfgoed en de geschiedenis van onze stad. Neem zelf een kijkje op de Beeldbank Oudenburg.

Wat doen we?

We verzamelen, selecteren en digitaliseren de beelden met een erfgoedwaarde. Daarnaast beschrijven we de beelden, zodat ook de context van het object bewaard blijft. Tot slot ontsluiten we het beeld via de beeldbank. Om deze beelden ook voor komende generaties veilig te bewaren, worden de digitale moederbestanden door de archiefdienst gearchiveerd.

Wie zijn we en wie zijn onze partners?

Het beeldbankproject is een samenwerking tussen de stad Oudenburg en de Erfgoedkring 8460. Voor de ontsluiting van de beelden via de website, werken wij samen met de Spaenhiers vzw en onze intergemeentelijke cultuurpartner Ginter.

Een belangrijk deel van het gedigitaliseerd materiaal is afkomstig uit de stedelijke collectie. Het leeuwendeel is daarbij afkomstig uit de verzameling van de dienst cultuur. De fysieke dragers zijn in het bezit van het stadsbestuur.

Een ander deel van de collectie is afkomstig van de Erfgoedkring 8460 Oudenburg. Familiealbums en private collecties vormen vaak de basis. De originele beelden worden daarbij teruggegeven, zodat enkel het digitale beeld wordt bewaard en ontsloten.

Wil jij ook meehelpen?

Ons doel is om het visueel erfgoed te bewaren voor de toekomst en we proberen daarvoor zo’n breed mogelijke groep aan te spreken. Ook jouw hulp is daarbij welkom! Heb jij nog oud foto- of filmmateriaal over Oudenburg en haar deelgemeenten? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Doorheen het jaar organiseert de Erfgoedkring een aantal beeldbanksessies. In samenwerking met de archiefdienst digitaliseert de Erfgoedkring samen met jou het beeldmateriaal. Hou de website of de facebookpagina van de Erfgoedkring dus in de gaten. Je kan ons ook rechtstreeks contact opnemen via één van onderstaande mailadressen. Dan bekijken we samen met jou de mogelijkheden.

Tot slot kan je ons ook nog helpen door onze missie voort te vertellen. Ken je personen die eventueel nog een interessante beeldcollectie hebben en dreigt die verloren te gaan? Twijfel dan niet om ze te vertellen over ons erfgoedproject!

Stadsarchief
T 059-56 84 73
E archief@oudenburg.be

Erfgoedkring
T 059-56 84 00
E erfgoedkring@oudenburg.be